Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

130 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Krokiety to w wielu domach obowiązkowa pozycja w menu świątecznym. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować krokiety w chrupiącej panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i grzybów.

Składniki

Ciasto:
1 szklanka - mąki pszennej
1 szklanka - mleka (+ trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1 szt. - jajka
1 łyżka - oleju
1 szczypta - soli
Farsz:
400 g - kiszonej kapusty
50 g - grzybów suszonych
1 szt. - cebuli
3 łyżki - oleju rzepakowego
1 łyżka - mąki
- cukier
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Panierka:
2 szt. - jajek
0,25 szklanki - bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
429 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
44.6 g
Błonnik
15.8 g
Białko
3.9 g
Sól
3.2 g

Opis wykonania

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.

Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większej mocy płyty grzewczej, następnie pod przykryciem na małej, aż do miękkości przez około 45–60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało, dolej wody (do wysokości kapusty).

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, delikatnie mieszając, aż mąka lekko zbrązowieje.

Zasmażkę, podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw.

Przygotuj ciasto – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.

Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dodając do kapusty grzyby od razu staje się lepsze :D !
Małgorzata
Te krokiety robiłam jeszcze na święta. Zawsze robię dużo więcej, część mrożę, a później tylko obtaczam w panierce i smażę. Smakują jakby dopiero co były zrobione. Bardzo smaczny farsz.
MiszelPiszel
Świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem.
Radosław
Bardzo dobre krokiety, jak u Mamy :)