Przepis na krokiety z kapustą

4 porcje
130 min
Łatwe
4.5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Przepis na krokiety z kapustą
Przepis na krokiety z kapustą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Suszone grzyby włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia.
Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większej mocy płyty grzewczej, następnie pod przykryciem na małej, aż do miękkości przez około 45–60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało, dolej wody (do wysokości kapusty).
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.


Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj mąkę i smaż, delikatnie mieszając, aż mąka lekko zbrązowieje.
Zasmażkę, podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw.

Przygotuj ciasto – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.
Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).
Komentarze