


Krokiety z grzybami goszczą na naszych wigilijnych stołach zachwycając swoją chrupką panierką i pysznym wnętrzem. Smakują doskonale w towarzystwie barszczu czerwonego.
Przygotuj farsz – grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj je na niezbyt dużej mocy płyty grzewczej przez 30 minut. Ugotowane grzyby odcedź i zostaw do przestudzenia. Następnie bardzo drobno je posiekaj.
Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.
Całość podsmaż tak, by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję.
Przygotuj ciasto – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.
Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).