Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Krokiety z grzybami goszczą na naszych wigilijnych stołach zachwycając swoją chrupką panierką i pysznym wnętrzem. Smakują doskonale w towarzystwie barszczu czerwonego.

Składniki

Ciasto:
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej
Olej do smażenia
1 szklanka mleka (i odrobina wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
1 jajko
1 łyżka oleju
Szczypta soli i cukru

Farsz:
700 g mieszanych grzybów leśnych
2 cebule
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz do smaku

Panierka:
2 jajka
1/4 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia

Opis wykonania

Przygotuj farsz – grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj je na niezbyt dużej mocy płyty grzewczej przez 30 minut. Ugotowane grzyby odcedź i zostaw do przestudzenia. Następnie bardzo drobno je posiekaj.

Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.

Całość podsmaż tak, by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj ciasto – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Teraz czas na składanie krokietów – na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.

Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Krokiety zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych