Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić puszysty omlet?

Jak zrobić puszysty omlet?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zrobić, by omlet był puszysty?
  2. Puszysty omlet na słodko czy słono

Gdy wyobrażamy sobie omlet, widzimy piękny, zarumieniony puszysty placek z ulubionymi dodatkami. Omlet możemy jeść zarówno na słono, jak i na słodko. Jednak zrobienie idealnego jajecznego placka stanowi nie lada wyzwanie dla kulinarnych fanów tej potrawy. Jak zrobić pyszny, puszysty omlet? Dowiesz się, zostając z nami.

Co zrobić, by omlet był puszysty?

Puszystość – to nasz cel przy robieniu omleta. Aby nasz placek się udał, będziemy musieli skupić się na kilku kwestiach związanych z jego przygotowaniem oraz obróbką. Podpowiemy Ci, jak odpowiednio ubić jajka na omlet oraz jak prawidłowo go smażyć. Zdradzimy również trik, który sprawi, że Twój omlet będzie delikatny jak chmurka, nawet jeśli masz w domu same duże patelnie, które do tej pory uniemożliwiały Ci usmażenie wysokiego, puszystego placka.

Zobacz też: jak zrobić omlet?

Ubijanie jajek

Podstawę i najważniejszy składnik omleta stanowią jajka. Często ubijamy zarówno żółtka, jak i białka – to błąd. Jeżeli zależy Ci na prawdziwie puszystym omlecie, oddziel od siebie żółtka i białka.

Do żółtek możesz dodać swoje ulubione przyprawy, cukier oraz mleko lub wodę – w zależności od tego, co lubisz. Te składniki nie wymagają dodatkowego ubijania, wystarczy, że je razem zamieszasz. Co zatem spowoduje, że nasz omlet będzie prawdziwie delikatny i aksamitny? Będą to ubite białka. Jednak przy ich ubijaniu musisz trzymać się kilku zasad.

Jak zrobić puszysty omlet? 2

Oddzielone do czystego naczynia białka dopraw szczyptą soli – pozwoli ona na szybkie ścięcie się jajek – a następnie zacznij ubijać. Robisz omlet na słodko? Nie martw się, ta sól nie będzie wyczuwalna, a wręcz podkreśli słodycz dania. Dostosuj moc ubijania do stopnia ubicia białek. Jeżeli są już one praktycznie całkowicie ubite, zmniejsz obroty. Aby sprawdzić, czy prawidłowo ubiłeś białka, przekręć miskę do góry dnem – masa nie wypadnie, jeśli jest dobrze ubita.

Teraz możesz powoli dodawać pianę do żółtek, delikatnie przy tym mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak by nie rozbić pęcherzyków powietrza, które powstały podczas ubijania.

Sprawdź solidne roboty kuchenne >>

By omlet był bardziej puszysty, dodaj sodę

Jeżeli martwisz się, że mimo dobrze ubitych białek Twój omlet będzie niewystarczająco puszysty (bądź po prostu lubisz wysokie placki z aksamitnym środkiem), spróbuj dodać ćwierć łyżeczki sody do żółtek. W ten sposób Twój omlet urośnie i swoim wyglądem oraz strukturą będzie przypominał biszkopt.

Pamiętaj jednak, że soda reaguje z kwasem (w ten sposób wytwarza pęcherzyki powietrza), dlatego do masy jajecznej musisz dodać produkt, z którym soda wejdzie w reakcję. W tym wypadku wybierz mleko bądź maślankę.

Smażenie omletów na patelni

Jeżeli mamy już gotową, dobrze wymieszaną i ubitą masę jajeczną, jesteśmy gotowi na smażenie naszego omleta. Musimy sprawnie przejść od ubijania i mieszania do smażenia, aby nasze pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu, a co za tym idzie – aby nasza masa nie straciła na puszystości. Dlatego też w trakcie mieszania wszystkich składników powinieneś już zacząć rozgrzewać patelnię natłuszczoną masłem, najlepiej klarowanym. Na rozgrzaną patelnię wylej masę i smaż pod przykryciem na średnim ogniu.

Jak zrobić puszysty omlet? 3

Gdy spód się zarumieni, musisz przystąpić do obracania swojego placka na drugą stronę. Należy przy tym być bardzo ostrożnym i delikatnym. Najprostszym sposobem jest przekręcenie patelni nakrytej przykrywką. Placek zostanie na przykryciu, a wtedy możesz delikatnie go zsunąć na patelnię – oczywiście usmażoną częścią do góry.

Możesz również mieć w pogotowiu drugą rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, na którą przerzucisz placek. Są też fani dopiekania omleta w piecu. Sam wybierz sposób, który jest dla Ciebie najwygodniejszy.

Puszysty omlet na słodko czy słono

Samo przygotowanie masy na puszyste omlety – zarówno na słodko, jak i na słono – nie różni się niczym. Dopiero na etapie dobierania dodatków możemy zaszaleć.

Polecamy omlet na słono – klasyczny przepis z dodatkami, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Dokładną recepturę znajdziesz w przepisie na omlet z serem i szynką.

Jesień za pasem, a co za tym idzie – zaczyna się sezon na jabłka i gruszki. Dlatego szczególnie polecamy ten słodki omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami.

Dowiedz się również, jak przygotować omlet francuski czy japoński. O różnych rodzajach omletów przeczytasz w naszym artykule.

Już wiesz, jak przygotować pyszny, puszysty omlet. A więc do dzieła!