


Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to deser, który pochodzi z kuchni austriackiej. Słodki, puszysty omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. Podajemy na gorąco, zaraz po przyrządzeniu w towarzystwie karmelizowanej gruszki i jabłka.
Przygotuj owoce - gruszkę i jabłko obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.
Następnie dodaj owoce, podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Odstaw.
Przygotuj omlet. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij trzepaczką blendera na sztywną pianę.
W misce wymieszaj na jednolitą masę: mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Do masy wmieszaj delikatnie ubitą pianę.
Na patelni rozgrzej masło i umieść masę. Smaż na małej mocy palnika przez ok. 5 minut i przewróć go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Następnie porozrywaj na patelni na mniejsze kawałki. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
Omlet podawaj z karmelizowanymi owocami.