Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to deser, który pochodzi z kuchni austriackiej. Słodki, puszysty omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. Podajemy na gorąco, zaraz po przyrządzeniu w towarzystwie karmelizowanej gruszki i jabłka.

Składniki

Omlet:
100 g mąki
125 ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki masła

Karmelizowane owoce:
1 gruszka
1 jabłko
2 łyżki masła
3 łyżeczki brązowego cukru

Opis wykonania

1

Przygotuj owoce - gruszkę i jabłko obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.

2

Następnie dodaj owoce, podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Odstaw.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj omlet. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij trzepaczką blendera na sztywną pianę.

W misce wymieszaj na jednolitą masę: mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy i żółtka. 

Do masy wmieszaj delikatnie ubitą pianę.

4

Na patelni rozgrzej masło i umieść masę. Smaż na małej mocy palnika przez ok. 5 minut i przewróć go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Następnie porozrywaj na patelni na mniejsze kawałki. Smaż jeszcze 2-3 minuty.

5

Omlet podawaj z karmelizowanymi owocami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Nie miałem akurat gruszek więc zrobiłem wersję klasyczną z powidłami śliwkowymi :)
Marta
Dla mnie cudowny smak jesieni :)
Ewusia1222
U mnie omlet cesarski z bananem, pestkami dyni i powidłami śliwkowymi. Pycha :)
PaulinaK
Świetny przepis, na pewno będę do niego wracać. Wyszło pysznie! Omlet idealny na kolację lub śniadanie dla dzieci i nie tylko. Owoce karmelizowane na białym cukrze, bo nie miałam brązowego, ale też wyszło ok. Polecam.
Marcin
Łatwe, pyszne i sycące.
Aga Aga
Najlepszy omlet jaki jadłam na słodko. U mnie obowiązkowo owoce z cynamonem. I Kleks z bitej śmietany
zielone_obloczki
Bardzo smaczny omlet. Idealny na śniadanie.
Lalaxo
Słodkie śniadania takie jak to...mmm bardzo lubię!