Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami
2 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami
Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj owoce - gruszkę i jabłko obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.
Następnie dodaj owoce, podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Odstaw.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Przygotuj omlet. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij trzepaczką blendera na sztywną pianę.
W misce wymieszaj na jednolitą masę: mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy i żółtka.
Do masy wmieszaj delikatnie ubitą pianę.
Na patelni rozgrzej masło i umieść masę. Smaż na małej mocy palnika przez ok. 5 minut i przewróć go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Następnie porozrywaj na patelni na mniejsze kawałki. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
Omlet podawaj z karmelizowanymi owocami.
Komentarze