Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami

Opis wykonania

Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to deser, który pochodzi z kuchni austriackiej. Słodki, puszysty omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. Podajemy na gorąco, zaraz po przyrządzeniu w towarzystwie karmelizowanej gruszki i jabłka.

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - krok 1

Przygotuj owoce - gruszkę i jabłko obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - krok 2

Następnie dodaj owoce, podgrzewaj na średnim ogniu, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Odstaw.

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - krok 3

Przygotuj omlet. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

W misce wymieszaj na jednolitą masę: mąkę, mleko, cukier, cukier waniliowy i żółtka. 

Do masy wmieszaj delikatnie ubitą pianę.

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - krok 4

Na patelni rozgrzej masło i umieść masę. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut i przewróć go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Następnie porozrywaj na patelni na mniejsze kawałki. Smaż jeszcze 2-3 minuty.

Omlet cesarski z karmelizowanymi jabłkami i gruszkami - krok 5

Omlet podawaj z karmelizowanymi owocami.