Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet z serem i szynką

Omlet z serem i szynką

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 2 osób

Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie.

Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możesz przygotować inną wersję. Dziś stawiam na najbardziej znane połączenie smażonych jajek z szynką i serem.





Opis przygotowania:



  1. Wędlinę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  2. Jajka wbij do miski, dodaj sól do smaku i ubijaj trzepaczką, aż białka i żółtka dokładnie się połączą. Masa jajeczna powinna być jednorodna.

  3. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Na patelnię wlej masę jajeczną. 

  4. Gdy omlet będzie ścięty od spodu, wierzch posyp szynką i serem. Złóż omlet na pół i podsmażaj przez 1-2 minuty.

  5. Po chwili przewróć omlet, aby zrumienił się po drugiej stronie.

  6. Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp po startym serem i posiekanym szczypiorkiem.


Wasza ocena