Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szukasz pomysłu na szybkie i sycące śniadanie? Omlet z serem i szynką to doskonały wybór! Sprawdź przepis Akademii Smaku, który gwarantuje puszysty i aromatyczny omlet, idealny na dobry początek dnia.

Składniki

2 szt. - jajek
1 łyżka - masła (najlepiej klarowanego)
4 plasterki - szynki
100 g - sera żółtego
2 łyżki - szczypiorku posiekanego
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
436.5 kcal
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
0.8 g
Błonnik
28.35 g
Białko
0.1 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Jajka wbite do miski

Puszysty omlet z szynką i serem to doskonały wybór! Przedstawiamy przepis na omlet na słono, który zadowoli Twoje kubki smakowe i doda energii na cały dzień.

Omlet to danie, które ma swoje korzenie w bardzo dawnych czasach i różnych kulturach na całym świecie. Jedne z pierwszych zapisków o daniu przypominającym przepis na omlet pochodzą ze starożytnego Bliskiego Wschodu. Persowie przyrządzali dania z ubitych jaj, które były aromatyzowane i podawane z różnymi dodatkami. Dziś w każdej kuchni narodowej można znaleźć regionalne wersje omletu, dodając lokalne składniki takie jak sery, warzywa, mięsa czy zioła.

Jak zrobić omlet z szynką i serem? Wbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i dokładnie połącz białka i żółtka za pomocą blendera ręcznego. Masa jajeczna powinna być jednolita i dobrze napowietrzona, co sprawi, że omlet będzie puszysty.

Masa jajeczna na omlet na patelni

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i dodaj masło. Poczekaj, aż masło się roztopi i zacznie delikatnie pienić. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na średnim ogniu.

Jak zrobić puszysty omlet? Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i smaż omlet, nie mieszając, aż dolna strona zacznie się zestalać, ale górna wciąż będzie lekko płynna. Gdy omlet zacznie się ścinać od spodu, równomiernie posyp go pokrojoną szynką i startym serem.

 

Smażenie omletu z szynką i serem na patelni

Kiedy większość masy jaj będzie już ścięta, ale górna część wciąż będzie lekko wilgotna, zacznij zwijać omlet na patelni lub po prostu złóż go na pół. Smaż przez 1–2 minuty, aż ser zacznie się topić.

Delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę, aż omlet będzie złocisty i chrupiący z zewnątrz.

Jeśli masz mało czasu, przygotowanie wszystkich składników wcześniej, takich jak pokrojenie szynki i starcie sera, znacznie przyspieszy proces gotowania.


 

Omlet z szynką i serem podany na talerzu

Dla dodatkowego smaku możesz dodać do masy jajecznej odrobinę mleka lub śmietany.

Gotowy omlet przełóż na talerz. Posyp dodatkową porcją startego sera i posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
Ja zrobiłam z trzech jajek. Pyszna, polecam.
Agnieszkaku
Pyszne pomysł na śniadanie. Będzie często gościł na moim stole :)
Marta
Pomysł na sycące na długo śniadanie. U mnie z dodatkiem warzyw.
Babeczka
Szybki prosty i pyszny
Skaczacaowca
Proste ale dobre śniadanie na szybko