Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić sos barbecue?

Jak zrobić sos barbecue?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić sos BBQ?
  2. Sos barbeque do czego pasuje? – z czym łączyć ten oryginalny sos
  3. Przepis na sos barbecue
  4. Jaki smak ma sos BBQ?

Sos barbecue (BBQ) to bez wątpienia doskonale znany na całym świecie klasyk, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie udanego grilla. Jego historia rozpoczęła się w USA, gdzie cieszy się największą popularnością, jednak tak naprawdę dokładne pochodzenie i czas jego powstania wciąż nie są znane. Prawdopodobnie był on już przygotowywany w czasach pierwszych kolonii amerykańskich zakładanych przez Francuzów i Anglików w XVII wieku i, w różnych wersjach, tradycja ta trwa aż do dzisiaj. Rozkwit jego popularności miał miejsce w pierwszej połowie XX wieku, aż z czasem stał się popularny również w Polsce. Sos barbecue z pewnością jest dodatkiem, który warto znać i umieć przygotować.

Jak zrobić sos BBQ?

Obecnie w sklepach znajdziemy szeroki wybór sosów BBQ, jednak z pewnością żaden nie będzie smakował tak dobrze jak domowy sos BBQ. Pamiętajmy jednak, że nie ma jednego uniwersalnego przepisu na sos BBQ. Każdy region USA ma bowiem swoje odrębne upodobania, które sprawiły, że w zależności od szerokości geograficznej i tradycji danego regionu skład sosu BBQ może się mniej lub bardziej różnić.

Dzisiaj podpowiemy, jak zrobić sos barbecue charakterystyczny dla regionów północnej Alabamy, czyli biały sos BBQ.

1.     Najpierw siekamy czosnek (2 ząbki) i cebulę (jedna, duża).

2.     Potem rozpuszczamy ok. 4 łyżki masła w garnku, roztapiając je na średnim ogniu.

3.     Dodajemy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i dusimy 3 minuty, mieszając.

4.     Następnie wlewamy szklankę białego wina, mieszamy przez ok. 4 minuty redukując lekko ogień.

5.     Teraz pora na zagęszczenie naszego sosu. Dodajemy 250 ml majonezu, 3 łyżki octu jabłkowego, odrobinę soku z cytryny, łyżkę musztardy Dijon, pół łyżeczki cukru i sosu chili. Dokładnie mieszamy

6.     Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i grubo posiekanymi listkami estragonu

Sos powinien być gęsty – warto go spróbować przed wstawieniem do schłodzenia, jeśli to konieczne – należy go doprawić wedle uznania, a następnie włożyć do lodówki na 3 godziny.

Sos barbeque do czego pasuje? – z czym łączyć ten oryginalny sos

Charakterystyczny smak sosu BBQ idealnie komponuje się przede wszystkim z wszelkiego rodzaju mięsami, a zwłaszcza wieprzowiną, wołowiną i kurczakiem. Kultowe stały się już między innymi:

•       żeberka wieprzowe lub wołowe w sosie BBQ,

•       steki wołowe barbecue,

•       karkówka w sosie BBQ,

•       skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ.

Dużą popularnością cieszą się przygotowane z jego dodatkiem inne dania mięsne, a nawet makarony czy kanapki. Można więc powiedzieć, że jest to jeden z bardziej uniwersalnych dodatków, które możemy mieć w swojej kuchni.

Przepis na sos barbecue

Jak już wspomnieliśmy, nie istnieje jeden uniwersalny sos BBQ. Przepis różni się, w zależności od kucharza i regionu, w którym powstaje. Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że klasyczny sos barbecue oparty jest na kilku podstawowych składnikach:

•       pomidorowa baza z czosnkiem i solą (może to być sos pomidorowy, pomidory z puszki lub przecier),

•       słodziwo – najczęściej miód, melasa lub brązowy cukier,

•       ocet (ewentualnie winegret lub sok z cytryny),

•       papryczka chilli – różne gatunki, można ją też zastąpić Tabasco, ostrą musztardą czy dużą ilością czarnego pieprzu,

•       aromat wędzenia – można go uzyskać stosując wędzoną paprykę lub tzw. płynny dym.

Oprócz wspomnianych składników wiele kucharzy stosuje sekretne dodatki podkręcające smak sosu, takie jak nietypowe zioła, alkohol (typu whisky czy burbon), suszone owoce (np. śliwki lub rodzynki) czy kawa. Efekt ma być jeden – pikantny, lekko słodkawy, aromatyczny i gęsty sos.

Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ to jedna z najlepiej znanych amerykańskich potraw, która zdobyła wielbicieli na całym świecie. Przygotowywane są regularnie nie tylko w każdym amerykańskim domu, ale również w licznych restauracjach specjalizujących się właśnie w tej potrawie.

Sos barbecue, dzięki zawartym w nim składnikom, idealnie komponuje się zarówno z żeberkami wieprzowymi, jak i wołowymi, sprawiając że są one soczyste i kruche. Najlepsze są te aż ociekające sosem BBQ, z aromatem dymu z klasycznego grilla. Jeżeli jednak nie mamy możliwości przygotować ich właśnie poprzez grillowanie, doskonałą alternatywą jest piekarnik, w którym również przyrządzimy wyśmienite żeberka w sosie barbecue.

Sprawdź koniecznie: Żeberka barbecue

Karkówka w sosie BBQ

Sos barbecue to idealny dodatek nie tylko do żeberek, ale również innych mięs przygotowywanych na grillu. Świetnie sprawdzi się np. jako marynata do uwielbianej przez wielu karkówki czy nawet szaszłyków. Sprawi, że będą soczyste i aromatyczne. Mogą z niej też z powodzeniem skorzystać osoby, które preferują grilla w wersji wege. Z pewnością podkręci ona smak grillowanych warzyw takich jak cukinia, papryka czy bakłażany.

Więcej inspiracji na dania idealne na grilla znajdziesz tutaj: Grill

Skrzydełka w sosie BBQ

Choć sos BBQ w większości kojarzy nam się przede wszystkim z potrawami z grilla, w Stanach popularne jest również jego wykorzystanie jako dodatek do mięsa drobiowego. Klasykiem stały się już lepkie i soczyste skrzydełka w sosie BBQ lub nieco większe udka z kurczaka. To doskonały pomysł np. na rodzinny obiad czy sycącą kolację w gronie przyjaciół.

Jaki smak ma sos BBQ?

Sos barbecue to połączenie słodyczy z lekko wędzonym, przydymionym aromatem i ostrą nutą. Niektórzy kucharze, by w naturalny sposób osiągnąć ten charakterystyczny, dymny smak, dodają do niego słodkie, wędzone śliwki. Inni z kolei łączą go np. z Jackiem Danielsem. W zależności od użytych składników, jego końcowy smak może się jednak zmieniać, za każdym razem dając inny, nietuzinkowy efekt