Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Żeberka barbecue to prawdziwe męskie jezdnie. Zapomnij o grillowanej kiełbasie i karkówce.

Składniki

600 g żeberek
marynata
1 łyżka octu jabłkowego
2 szt. liści laurowych
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka rozmarynu
1 szczypta pieprzu czarnego
50 ml wody
2 łyżeczka oleju
Glazura
4 łyżeczka sosu barbecue
1 szczypta pieprzu czarnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 szczypta sól
40 ml wody
1 szczypta chili
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki
1 szt. czerwonej cebuli
1 garść kolendry
1 szczypta chili

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
466 kcal
Tłuszcz
36.2 g
Węglowodany
6.4 g
Błonnik
28.4 g
Białko
1.2 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Teraz przyszedł czas na coś naprawdę dobrego. Grillowane żeberka barbecue są mięciutkie, soczyste, a do tego zanurzone w podwędzanym sosie, czyli kulinarna rozkosz najwyższego rzędu w czystej postaci.

Marynata

  1. Do miseczki dodaj ocet jabłkowy, liście laurowe, ketchup, majeranek, kmin rzymski, wędzoną paprykę, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz, wodę i olej.
  2. Całość wymieszaj aż powstanie jednolita marynata.
  3. Gotowe żeberka dobrze umyj przed włożeniem do marynaty.
  4. Podczas zakupu żeberek zwróć uwagę żeby nie były zbyt tłuste i żeby miały jak najwięcej mięsa.
  5. Żeberka wrzuć do marynaty, a następnie do lodówki na minimum 6 godzin, żeby zaprzyjaźniły się z tymi wszystkimi smakami i aromatami.
  6. Wiadomo że żeberka długo się robią, dlatego ja zawsze przygotowuje je w piekarniku, a dopiero potem, kiedy są miękkie, wrzucam na grilla, żeby lekko się karmelizowały i nabrały wędzonego aromatu.
  7. Żeberka zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 2 godziny.
  8. W międzyczasie zrób szybką glazurę barbecue, czyli wymieszaj ze sobą sos barbecue, czarny pieprz, tymianek, wędzoną paprykę, sól, wodę, chili sok z cytryny.
  9. Tak przygotowaną mieszankę zostaw na później.

Grillowanie

  1. Kiedy żeberka są już upieczone i miękkie, przyszedł czas na grillowanie.
  2. Na rozgrzanym grillu kładziemy nasze żeberka barbecue i smarujemy je glazurą.
  3. Nie powinno to potrwać dłużej niż 10-15 minut.
  4. W tym momencie grillowania żeberka nabierają koloru i chrupkości.
  5. Gotowe żeberka możemy serwować z czerwoną cebulką, kolendrą i chili, które pięknie dopełnią smak naszych żeberek.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Soczyste i miękkie. U mnie z chipsami z ziemniaków w połączeniu z sałatką 😊
Radosław
Mniam :) tłuste i dobre
Radosław
Polecam serwować z ulubionymi warzywami
bsylvia
Bardzo dobre żeberka, polecam!