Żeberka barbecue
Opis wykonania
Żeberka barbecue to prawdziwe męskie jezdnie. Zapomnij o grillowanej kiełbasie i karkówce.
Teraz przyszedł czas na coś naprawdę dobrego. Grillowane żeberka barbecue są mięciutkie, soczyste, a do tego zanurzone w podwędzanym sosie, czyli kulinarna rozkosz najwyższego rzędu w czystej postaci.
Marynata
- Do miseczki dodaj ocet jabłkowy, liście laurowe, ketchup, majeranek, kmin rzymski, wędzoną paprykę, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz, wodę i olej.
- Całość wymieszaj aż powstanie jednolita marynata.
- Gotowe żeberka dobrze umyj przed włożeniem do marynaty.
- Podczas zakupu żeberek zwróć uwagę żeby nie były zbyt tłuste i żeby miały jak najwięcej mięsa.
- Żeberka wrzuć do marynaty, a następnie do lodówki na minimum 6 godzin, żeby zaprzyjaźniły się z tymi wszystkimi smakami i aromatami.
- Wiadomo że żeberka długo się robią, dlatego ja zawsze przygotowuje je w piekarniku, a dopiero potem, kiedy są miękkie, wrzucam na grilla, żeby lekko się karmelizowały i nabrały wędzonego aromatu.
- Żeberka zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 2 godziny.
- W międzyczasie zrób szybką glazurę barbecue, czyli wymieszaj ze sobą sos barbecue, czarny pieprz, tymianek, wędzoną paprykę, sól, wodę, chili sok z cytryny.
- Tak przygotowaną mieszankę zostaw na później.
Grillowanie
- Kiedy żeberka są już upieczone i miękkie, przyszedł czas na grillowanie.
- Na rozgrzanym grillu kładziemy nasze żeberka barbecue i smarujemy je glazurą.
- Nie powinno to potrwać dłużej niż 10-15 minut.
- W tym momencie grillowania żeberka nabierają koloru i chrupkości.
- Gotowe żeberka możemy serwować z czerwoną cebulką, kolendrą i chili, które pięknie dopełnią smak naszych żeberek.