Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sandacz pieczony z sosem holenderskim

Opis wykonania

Sandacz pieczony z sosem holenderskim - krok 1

Rybę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka parę gałązek koperku, rozmarynu i parę plasterków cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Ziemniaki myjemy, gotujemy prawie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.

Rybę wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C na 45/50 minut.

Sandacz pieczony z sosem holenderskim - krok 2

W tym czasie kroimy ziemniaki Ratte na połówki i mieszamy z listkami rozmarynu i odrobiną oliwy.

Myjemy szpinak i suszymy na sicie. Siekamy czosnek i dzielimy na dwie części. Jedną część czosnku dodajemy do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika na 30/35 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia możemy rozpocząć przygotowanie sosu.

Sandacz pieczony z sosem holenderskim - krok 3

Wstawiamy niewysoki garnek z 1/3 ilości wody i gotujemy. Do mniejszego rondla wlewamy ocet, wino, miód oraz żółtka. Roztrzepujemy żółtka, dodajemy sól i pieprz i wstawiamy do wrzątku mocno i nieprzerwanie mieszając rózgą. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i cały czas trzepiąc dodajemy surowe masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do wrzątku i mieszamy do całkowitego połączenia masła z sosem. (Trzeba uważać, by za mocno nie rozgrzać sosu, gdyż żółtko może się ściąć).

Sandacz pieczony z sosem holenderskim - krok 4

Na rozgrzaną patelnie kładziemy troszkę masła klarowanego, gdy się rozgrzeje partiami wrzucamy szpinak i mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy.

Rybę podajemy w całości. Sos podajemy w sosjerce.