Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sandacz pieczony z sosem holenderskim

Sandacz pieczony z sosem holenderskim według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

110 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Delikatne mięso sandacza i aksamitny sos holenderski – ten przepis to idealny wybór, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, ale nie przekombinowanym. Proste składniki, a efekt spokojnie mógłby trafić na talerz w dobrej restauracji. Spróbuj!

Składniki

1 szt. - sandacza (patroszonego, ok. 1,5 kg)
0,5 kg - szpinaku
1 szt. - cytryny
0,8 kg - ziemniaków Ratte
- masło klarowane
Sos holenderski:
6 szt. - żółtek
100 ml - octu winnego
150 ml - wina białego
150 g - zimnego masła nieklarowanego
1 łyżka - miodu
- sól i pieprz

Opis wykonania

1

Rybę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka parę gałązek koperku, rozmarynu i parę plasterków cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Ziemniaki myjemy, gotujemy prawie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.

Rybę wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C na 45/50 minut.

2

W tym czasie kroimy ziemniaki Ratte na połówki i mieszamy z listkami rozmarynu i odrobiną oliwy.

Myjemy szpinak i suszymy na sicie. Siekamy czosnek i dzielimy na dwie części. Jedną część czosnku dodajemy do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika na 30/35 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia możemy rozpocząć przygotowanie sosu.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Wstawiamy niewysoki garnek z 1/3 ilości wody i gotujemy na płycie grzewczej. Do mniejszego rondla wlewamy ocet, wino, miód oraz żółtka. Roztrzepujemy żółtka, dodajemy sól i pieprz i wstawiamy do wrzątku mocno i nieprzerwanie mieszając rózgą. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i cały czas trzepiąc dodajemy surowe masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do wrzątku i mieszamy do całkowitego połączenia masła z sosem. (Trzeba uważać, by za mocno nie rozgrzać sosu, gdyż żółtko może się ściąć).

4

Na rozgrzaną patelnie kładziemy troszkę masła klarowanego, gdy się rozgrzeje partiami wrzucamy szpinak i mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy.

Rybę podajemy w całości. Sos podajemy w sosjerce.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych