Sandacz pieczony z sosem holenderskim

4 porcje
110 min
Średnie
Składniki
Sandacz pieczony z sosem holenderskim
Sandacz pieczony z sosem holenderskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Rybę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka parę gałązek koperku, rozmarynu i parę plasterków cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ziemniaki myjemy, gotujemy prawie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.
Rybę wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C na 45/50 minut.

W tym czasie kroimy ziemniaki Ratte na połówki i mieszamy z listkami rozmarynu i odrobiną oliwy.
Myjemy szpinak i suszymy na sicie. Siekamy czosnek i dzielimy na dwie części. Jedną część czosnku dodajemy do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika na 30/35 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia możemy rozpocząć przygotowanie sosu.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.


Wstawiamy niewysoki garnek z 1/3 ilości wody i gotujemy na płycie grzewczej. Do mniejszego rondla wlewamy ocet, wino, miód oraz żółtka. Roztrzepujemy żółtka, dodajemy sól i pieprz i wstawiamy do wrzątku mocno i nieprzerwanie mieszając rózgą. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i cały czas trzepiąc dodajemy surowe masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do wrzątku i mieszamy do całkowitego połączenia masła z sosem. (Trzeba uważać, by za mocno nie rozgrzać sosu, gdyż żółtko może się ściąć).

Na rozgrzaną patelnie kładziemy troszkę masła klarowanego, gdy się rozgrzeje partiami wrzucamy szpinak i mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, solimy i pieprzymy.
Rybę podajemy w całości. Sos podajemy w sosjerce.
Komentarze