Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić sos pieczeniowy?

Jak zrobić sos pieczeniowy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sos pieczeniowy — rodzaje
  2. Sos pieczeniowy jasny — przepis
  3. Sos pieczeniowy ciemny — przepis 

Sos pieczeniowy to nieodłączny element polskiej kuchni. Dopełnia on smak pieczeni, rolady czy klusek śląskich. Choć wydaje się skomplikowaną sztuką kulinarną, przepis jest bardzo prosty. Jak zrobić sos pieczeniowy i jakie są jego rodzaje? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Sos pieczeniowy — rodzaje

Sos pieczeniowy to doskonały sposób na wykorzystanie wywaru, który tworzy się przy przyrządzaniu mięsa. Dzięki temu nie zmarnujesz ani kropli w kuchni, a potrawie nadasz większego aromatu. Sos sprawdzi się zarówno do wołowiny, jak i wieprzowiny. Niektóre dania drobiowe także komponują się z tym aksamitnym dipem.

Sos pieczeniowy możesz przygotować na różne sposoby. Do podstawowych rodzajów należy jego jasna i ciemna wersja. Do pierwszego dodaje się śmietanę i przede wszystkim to odróżnia go od drugiego. Dalsze wariacje zależą już tylko od Twojego podniebienia. Klasyczny sos pieczeniowy z dodatkiem wina, warzyw czy grzybów jeszcze bardziej poszerza możliwości kulinarne potraw.

Sos pieczeniowy wegetariański

Jak zrobić sos pieczeniowy ciemny bez mięsa? Ta wytrawna polewa wcale nie musi być przygotowywana na bazie wywaru mięsnego. Jest wiele przepisów, które skutecznie omijają ten składnik. Są bardziej lub mniej skomplikowane, ale wszystkie opierają się na bulionie warzywnym oraz sosie sojowym. Do podstawowej wersji dodaje się także oliwę z oliwek, mąkę pszenną, odrobinę octu jabłkowego i koncentratu pomidorowego.

Bez problemu znajdziesz o wiele bogatsze przepisy, gdzie zalecana jest cała lista przypraw. Jednak już ten najprostszy sposób pozwoli Ci uzyskać ciemny lub jasny wegetariański sos pieczeniowy. Kolor zależy od rodzaju użytego sosu sojowego.

Zobacz przepis na sos holenderski.

Sos pieczeniowy jasny — przepis

Jasny sos pieczeniowy sprawdzi się idealnie między innymi do schabu czy szynki wieprzowej. Również klopsiki i pulpety najczęściej są podawane razem z tym dipem. Ma on delikatny smak i rozpływa się w ustach podobnie jak mięso, któremu towarzyszy. W sklepach można znaleźć gotową mieszankę do połączenia z wrzątkiem. Jednak własnoręcznie przygotowany sos jasny pieczeniowy będzie zdrowszy i bardziej aromatyczny. Sposób przygotowania nie jest skomplikowany.

Składniki:

  • 500 ml wywaru spod pieczonego mięsa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka zasmażka. Użyj do tego rózgi kuchennej (trzepaczki), aby nie powstały grudki.
  3. Stopniowo dolewaj wywar. Nie przestawaj mieszać.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  5. Dodaj sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy według uznania.
  6. Wymieszaj razem ze śmietaną, aby zabielić sos.

Sos pieczeniowy jasny

Poznaj ofertę elektrycznych płyt indukcyjnych firmy Bosch.

Sos pieczeniowy ciemny — przepis 

Istnieje niejeden sposób, jak zrobić sos pieczeniowy ciemny. Jednak nie warto utrudniać sobie tego zadania. Najlepiej wybrać najprostszy przepis, który znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 1–2 łyżki mąki pszennej,
  • około 200 ml wywaru z pieczonego mięsa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. tymianek, rozmaryn, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Po upieczeniu mięsa, przelej powstały wywar do rondelka.
  2. Dodaj wodę i zagotuj.
  3. Możesz zebrać nadmiar tłuszczu z powierzchni za pomocą łyżki.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody do uzyskania gładkiej masy.
  5. Powoli wlej zasmażkę do gotującego się wywaru. Cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek.
  6. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  7. Dodaj sól, pieprz i ewentualne inne przyprawy do smaku.

Sos pieczeniowy ciemny

Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę wody. Ale co zrobić, gdy jest za rzadka? Jak zagęścić sos pieczeniowy? Wystarczy gotować nieco dłużej. W ten sposób odparujesz nadmiar wody i uzyskasz pożądaną konsystencję. Jak widzisz, w kuchni można wszystko uratować. Tak przygotowany sos pieczeniowy ciemny idealnie komponuje się z roladą wołową i kluskami śląskimi. Będzie pasować również do schabu czy kopytek.

Dowiedz się, jak przygotować pieczeń z karkówki z jabłkami i porem.

A oto kilka porad, które możesz wykorzystać podczas przygotowania ciemnego sosu pieczeniowego:

  • możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub czerwonego wina. W ten sposób sprawisz, że smak będzie bardziej intensywny. Te produkty również nadadzą wyrazistego koloru.
  • jeśli pod koniec gotowania dodasz łyżkę masła, uzyskasz bardziej aksamitną konsystencję.
  • sos pieczeniowy ciemny można przechowywać w lodówce tylko przez kilka dni.

 Porady, które warto wykorzystać podczas przygotowywania ciemnego sosu pieczeniowego