Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczeń z karkówki z jabłkami i porami

Pieczeń z karkówki z jabłkami i porami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczona karkówka z dodatkiem jabłek, pora i szalotek.

Składniki

1 kg karkówki wieprzowej bez kości
sól
pieprz
jabłka
por
szalotek
200 ml bulionu mięsnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżka wody
50 ml śmietany

Opis wykonania

Opłukać mięso w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń ułożyć w wysokiej szklanej formie. Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Por umyć i pokroić w plasterki. Obrać szalotkę i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso jabłkami i szalotką. Gotować i zapiekać bez przykrycia, jak podano poniżej. Po 40 minutach mięso obrócić i zamieszać warzywa. Dodać por i bulion i dogotować. Wyjąć mięso z formy, owinąć folią aluminiową i utrzymywać w cieple. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, dodać śmietanę i wszystko dodać do sosu z pieczeni. Sos zagotować, jak podano poniżej. Od czasu do czasu zamieszać. Sos podawać do mięsa. Sposób nastawiania: Gotowanie mięsa: grill z cyrkulacja powietrza 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 80-85 minut. Obrócić po ok. 40 minutach. Zagotowanie sosu: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty. Wskazówka: warzywa w sosie można zmiksować.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych