Pieczeń z karkówki z jabłkami i porami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pieczeń z karkówki z jabłkami i porami
Pieczeń z karkówki z jabłkami i porami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać mięso w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń ułożyć w wysokiej szklanej formie. Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Por umyć i pokroić w plasterki. Obrać szalotkę i pokroić w plasterki. Obłożyć mięso jabłkami i szalotką. Gotować i zapiekać bez przykrycia, jak podano poniżej. Po 40 minutach mięso obrócić i zamieszać warzywa. Dodać por i bulion i dogotować. Wyjąć mięso z formy, owinąć folią aluminiową i utrzymywać w cieple. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, dodać śmietanę i wszystko dodać do sosu z pieczeni. Sos zagotować, jak podano poniżej. Od czasu do czasu zamieszać. Sos podawać do mięsa. Sposób nastawiania: Gotowanie mięsa: grill z cyrkulacja powietrza 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 80-85 minut. Obrócić po ok. 40 minutach. Zagotowanie sosu: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty. Wskazówka: warzywa w sosie można zmiksować.
Komentarze