Ciasto czekoladowe
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao i ekstraktem z wanilii.
Składniki
200 g mąki pszennej
50 g kakao
275 g cukru (gdy ktoś lubi mniej słodkie to tylko 200 g)
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
175 g masła o temperaturze pokojowej
jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
80 ml kwaśnej śmietany
125 ml wrzącej wody
Na syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do malaksera włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę – miksować.
Ciasto przelać do wysmarowanej foremki 21x11 cm, głębokiej 7 cm. Piec 170°C przez 60 minut. 20 minut przed końcem przygotować syrop.
Zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować kilka minut. Ciepłe ciasto polać syropem. Posypać startą czekoladą.
Komentarze