Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao i ekstraktem z wanilii.

Składniki

200 g mąki pszennej
50 g kakao
275 g cukru (gdy ktoś lubi mniej słodkie to tylko 200 g)
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
175 g masła o temperaturze pokojowej
jajka
1 łyżka ekstraktu wanilii
80 ml kwaśnej śmietany
125 ml wrzącej wody
Na syrop:
1 łyżeczka kakao
125 ml wody
100 g cukru

Opis wykonania

Do malaksera włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę – miksować. Ciasto przelać do wysmarowanej foremki 21x11 cm, głębokiej 7 cm. Piec 170°C przez 60 minut. 20 minut przed końcem przygotować syrop. Zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować kilka minut. Ciepłe ciasto polać syropem. Posypać startą czekoladą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych