Ciasto czekoladowe z majonezem i malinami
4 porcje
55 min
Średnie
Wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe, takie jest ucierane ciasto przygotowane z dodatkiem majonezu. Zaskakujące, nie można się mu oprzeć.
Składniki
3 szt. jajka wiejskie
100 ml majonez
100 g mąka ziemniaczana
70 g mąka pszenna
170 g cukier
3 łyżka kakao
1 łyżka cukier waniliowy
200 g maliny
1 szt. szczypta soli
2 łyżka cukier puder
Ciasto czekoladowe z majonezem i malinami
Ciasto czekoladowe z majonezem i malinami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy ich do środka. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy, oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Komentarze