Jak przygotować steka?
- 1. Nie kładź zimnego steka na patelnię
- 2. Odpowiednia temperatura
- 3. Jak długo smażyć steka?
- 4. Nie nakłuwaj steków
- 5. Nie krój mięsa zaraz po wysmażeniu
Przygotowanie steka nie należy do najprostszych, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by móc cieszyć się wspaniałym smakiem domowego steka.
1. Nie kładź zimnego steka na patelnię
Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem, by nabrało temperatury pokojowej. Zapobiegnie to także szokowi termicznemu i nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Przed położeniem mięsa na patelnię, warto osuszyć je ręcznikiem papierowym, dzięki czemu unikniesz pryskania podczas smażenia.
2. Odpowiednia temperatura
Steki smaży się w temperaturze 150⁰C na patelni zwykłej lub grillowej. Do smażenia używaj masła klarowanego lub oleju. Zwykłe masło spali się w tak wysokiej temperaturze. Najpierw rozgrzej patelnię, później olej, a na koniec połóż mięso.
3. Jak długo smażyć steka?
Powszechnie obowiązuje zasada, że na 1 cm grubości przypada 1 minuta smażenia z każdej strony. Jednak długość smażenia będzie zależeć od tego, jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.
Befsztyk z polędwicy o grubości 2,5 cm smaży się:
3-4 min – mocno krwisty,
4-5 min – krwisty,
5-6 min średnio dosmażony,
6-7 min – dosmażony.
4. Nie nakłuwaj steków
Jeśli podczas smażenia nakłujesz stek, to pozbawisz go cennych soków. Do przewracania używaj szpatułki, łopatki lub szczypiec. Widelec lub inne ostre narzędzia się nie sprawdzą, gdyż ponakłuwane mięso traci swój smak i aromat.
5. Nie krój mięsa zaraz po wysmażeniu
Po usmażeniu odstaw steki na około 5 minut lub zawiń w folię aluminiową na 10 minut, by woda przestała wrzeć. Dzięki temu soki równomiernie rozpłyną się po całym mięsie.
Nigdy nie krój mięsa, by zobaczyć czy jest dobrze wysmażone. Po prostu go dotknij - im jest twardsze, tym lepiej wysmażone.