Który makaron jest bezglutenowy?
- Co to jest gluten i jak wpływa na organizm?
- Makaron bezglutenowy, czyli jaki?
- Makaron ryżowy
- Makaron sojowy
- Makaron kukurydziany
- Makaron gryczany
- Makarony warzywne
Makaron bezglutenowy to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten lub nieceliakalną nietolerancją gluenu. W sklepach dostępny jest coraz większy wybór takich produktów - zrobionych na bazie mąki kukurydzianej lub różnych innych mąk, których osoby na diecie bezglutenowej nie muszą się obawiać. Dowiedz się, jakich makaronów warto szukać, jeśli z glutenem Ci nie po drodze.
Co to jest gluten i jak wpływa na organizm?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występującą w różnych produktach spożywczych, w tym w ziarnach niektórych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia). W trakcie mieszania mąki z tych zbóż z wodą, białka glutenu wytwarzają klejącą, podobną do kleju konsystencję. To dzięki niej ciasto jest elastyczne, a wypieki puszyste, aromatyczne i smaczne.
Gluten jest dobrze tolerowany przez większość osób. Produkty z jego zawartością są też najczęściej dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego poleca się ich obecność w zbilansowanej diecie. Przy czym istnieją obawy, że nadmierna ilość glutenu hamuje prawidłowy rozkład składników odżywczych i ich wchłanianie. Jak w przypadku większości składników - w tym również trzeba znać umiar.
Dla niektórych osób, każde spożycie glutenu przynosi nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne. To osoby z celiakią (choroba o podłożu genetycznym), alergią na gluten lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. W tych trzech przypadkach zalecane jest wprowadzenie na stałe lub tymczasowo diety bezglutenowej.
Makaron bezglutenowy, czyli jaki?
Wybór makaronów bezglutenowych jest coraz większy. Najbardziej popularnym wśród nich jest ten zrobiony z mąki kukurydzianej. Jego smak niewiele różni się od smaku zwykłego makaronu. Na sklepowych półkach znajdziemy też makarony z innych rodzajów mąk, np. makaron ryżowy, sojowy czy gryczany oraz takie, które powstają z pomieszania kilku rodzajów mąki np. kukurydzianej z ryżową lub gryczanej z ryżową.
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy wywodzi się z kuchni tajskiej i chińskiej, choć coraz częściej trafia również na polskie stoły. Robi się go z mąki ryżowej oraz wody, dzięki czemu jest praktycznie beztłuszczowy, lekkostrawny, a co najważniejsze – bezglutenowy. Zawiera węglowodany złożone, które trawione są bardzo wolno, dając uczucie sytości na długo. Nie zawiera konserwantów, za to jest bogaty w magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i E.
Przepis na makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso
Składniki:
-
400 g piersi kurczaka
-
200 g makaronu ryżowego
-
2 łyżki pasty miso
-
1 papryczka chili
-
ok. 4 cm korzenia imbiru
-
2 łyżki sezamu
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1/2 limonki
-
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
szczypiorek do podania
Przygotowanie:
-
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
-
Kurczaka pokrój na małe około 2 cm kawałki.
-
Na patelni lub w woku podgrzej olej, dodaj papryczkę chili, starty imbir, sezam i chwilkę podsmaż.
-
Zmniejsz ogień do minimum, dodaj pastę miso, sos sojowy i sok z połowy limonki oraz cukier. Mieszając podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.
-
Dodaj pokrojony filet i obsmaż z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.
-
Na patelnię dodaj makaron ryżowy, skrop olejem sezamowym. Całość podsmaż jeszcze 2 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Makaron sojowy
Makaron sojowy swoje początki również ma w kuchni azjatyckiej. Są dwa typy tego produktu. Pierwszy z nich, bardzo popularny w Polsce, to chiński makaron nazywany makaronem sojowym, który w rzeczywistości nie ma on soi w składzie. Do jego wytwarzania wykorzystuje się skrobię fasoli mung, grochu, skrobię z ziemniaków lub batatów. Drugi to rzadko spotykany w polskich sklepach typ makaronu sojowego zrobionego na bazie mąki sojowej. Jest to dosyć specyficzny produkt, który po ugotowaniu zyskuje galaretowatą konsystencję.
Obydwa cechują się brakiem glutenu w składzie, a ich wartości odżywcze różnią się w zależności od tego, z czego zostały wykonane. Makaron chiński z grochu i fasoli mung nie zawiera tłuszczu ani błonnika i ma bardzo niewiele białka, za to sporo węglowodanów. Makaron na bazie mąki z soi ma o połowę mniej węglowodanów, za to sporo błonnika, białka i nieco więcej tłuszczu.
Przepis na makaron po chińsku
Składniki:
-
200 g makaronu sojowego
-
400 g filetów z piersi kurczaka
-
2 cebule dymki
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
-
1 papryczki chili
-
2 małe lub 1 duża marchew
-
150 g zielonej fasoli (mrożonej, w sezonie świeżej)
-
4 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka oleju sezamowego
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
1 łyżeczka soku z limonki
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
do podania: 2 łyżki sezamu (może być czarny)
Przygotowanie:
-
Makaron ugotuj we wrzątku i przepłucz zimną wodą.
-
Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.
-
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pierś kurczaka i obsmaż.
-
Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmażaj przez ok. 2 minuty.
-
Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.
-
Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 4 minuty.
-
W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
-
Makaron z warzywami posyp sezamem.
Makaron kukurydziany
Makaron z mąki kukurydzianej to jeden z najpopularniejszych, bezglutenowych makaronów. Dostępny jest w formie nitek, wstążek i świderków. Sprawdzi się idealnie do zup, sałatek czy obiadowych dań makaronowych. Ma wyjątkowy smak i piękny, złocisty kolor. Mąka kukurydziana, z której robi się się taki makaron, zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Makaron ten jest też bogaty w witaminy B, E oraz A i zawiera składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, fosfor oraz magnez.
Makaron gryczany
Makaron z mąki gryczanej łatwo poznać po charakterystycznej, ciemnej barwie. Ma wiele zalet - podobnie jak kasza gryczana. Jest bogaty w minerały i nie zakwasza organizmu w takim dużym stopniu, jak inne makarony (np. pszenny). Zawiera ok. 2 g błonnika pokarmowego, niewielką ilość tłuszczu oraz całkiem sporo - w porównaniu do zwykłego makaronu - potasu i magnezu.
Z jego pomocą przygotujesz wiele smacznych dań, np. makaronową zapiekankę z kurczakiem.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem
Składniki:
-
250 g makaronu gryczanego (świderki, kokardki albo penne)
-
pierś z kurczaka
-
1 czerwona papryka
-
1 zielona papryka
-
puszka krojonych pomidorów
-
150 g sera mozzarella
-
1 mała cukinia
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
-
1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
Przygotowanie:
-
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
-
Warzywa (papryki oraz cukinię) pokrój w drobną kostkę i chwilę podsmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw ziołami i pieprzem, dodaj makaron. Całość wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
-
Pierś z kurczaka także pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, oprósz solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą, a następnie dodaj kurczaka do makaronu z warzywami. Wszystko wymieszaj.
-
Ser mozzarella pokrój w paski i wyłóż na makaronie. Zakryj pokrywką i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanego na 170 stopni.
Makarony warzywne
Zdrowym i dietetycznym zamiennikiem tradycyjnych past może być makaron warzywny. Przygotujesz go w kilka chwil przy użyciu ostrego noża lub spiralizera oraz łatwo dostępnych warzyw, np. z marchewki, cukinii lub batatów.
To idealne rozwiązanie dla osób na diecie - nie tylko bezglutenowej, ale też odchudzającej i wegańskiej. Taki makaron dostarczy wielu niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Co ciekawe, niektóre makarony warzywne nie wymagają gotowania - można je jeść na surowo.