Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Który makaron jest bezglutenowy?

Który makaron jest bezglutenowy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest gluten i jak wpływa na organizm?
  2. Makaron bezglutenowy, czyli jaki?
  3. Makaron ryżowy
  4. Makaron sojowy
  5. Makaron kukurydziany
  6. Makaron gryczany
  7. Makarony warzywne

Makaron bezglutenowy to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten lub nieceliakalną nietolerancją gluenu. W sklepach dostępny jest coraz większy wybór takich produktów - zrobionych na bazie mąki kukurydzianej lub różnych innych mąk, których osoby na diecie bezglutenowej nie muszą się obawiać. Dowiedz się, jakich makaronów warto szukać, jeśli z glutenem Ci nie po drodze.

Co to jest gluten i jak wpływa na organizm?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występującą w różnych produktach spożywczych, w tym w ziarnach niektórych zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia). W trakcie mieszania mąki z tych zbóż z wodą, białka glutenu wytwarzają klejącą, podobną do kleju konsystencję. To dzięki niej ciasto jest elastyczne, a wypieki puszyste, aromatyczne i smaczne.

Gluten jest dobrze tolerowany przez większość osób. Produkty z jego zawartością są też najczęściej dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego poleca się ich obecność w zbilansowanej diecie. Przy czym istnieją obawy, że nadmierna ilość glutenu hamuje prawidłowy rozkład składników odżywczych i ich wchłanianie. Jak w przypadku większości składników - w tym również trzeba znać umiar.

Dla niektórych osób, każde spożycie glutenu przynosi nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne. To osoby z celiakią (choroba o podłożu genetycznym), alergią na gluten lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. W tych trzech przypadkach zalecane jest wprowadzenie na stałe lub tymczasowo diety bezglutenowej.

Makaron bezglutenowy, czyli jaki?

Wybór makaronów bezglutenowych jest coraz większy. Najbardziej popularnym wśród nich jest ten zrobiony z mąki kukurydzianej. Jego smak niewiele różni się od smaku zwykłego makaronu. Na sklepowych półkach znajdziemy też makarony z innych rodzajów mąk, np. makaron ryżowy, sojowy czy gryczany oraz takie, które powstają z pomieszania kilku rodzajów mąki np. kukurydzianej z ryżową lub gryczanej z ryżową.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy wywodzi się z kuchni tajskiej i chińskiej, choć coraz częściej trafia również na polskie stoły. Robi się go z mąki ryżowej oraz wody, dzięki czemu jest praktycznie beztłuszczowy, lekkostrawny, a co najważniejsze – bezglutenowy. Zawiera węglowodany złożone, które trawione są bardzo wolno, dając uczucie sytości na długo. Nie zawiera konserwantów, za to jest bogaty w magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i E.

Przepis na makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka

  • 200 g makaronu ryżowego

  • 2 łyżki pasty miso

  • 1 papryczka chili

  • ok. 4 cm korzenia imbiru

  • 2 łyżki sezamu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 limonki

  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.

  2. Kurczaka pokrój na małe około 2 cm kawałki.

  3. Na patelni lub w woku podgrzej olej, dodaj papryczkę chili, starty imbir, sezam i chwilkę podsmaż.

  4. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj pastę miso, sos sojowy i sok z połowy limonki oraz  cukier. Mieszając podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.

  5. Dodaj pokrojony filet i obsmaż z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.

  6. Na patelnię dodaj makaron ryżowy, skrop olejem sezamowym. Całość podsmaż jeszcze 2 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Makaron sojowy

Makaron sojowy swoje początki również ma w kuchni azjatyckiej. Są dwa typy tego produktu. Pierwszy z nich, bardzo popularny w Polsce, to chiński makaron nazywany makaronem sojowym, który w rzeczywistości nie ma on soi w składzie. Do jego wytwarzania wykorzystuje się skrobię fasoli mung, grochu, skrobię z ziemniaków lub batatów. Drugi to rzadko spotykany w polskich sklepach typ makaronu sojowego zrobionego na bazie mąki sojowej. Jest to dosyć specyficzny produkt, który po ugotowaniu zyskuje galaretowatą konsystencję.

Obydwa cechują się brakiem glutenu w składzie, a ich wartości odżywcze różnią się w zależności od tego, z czego zostały wykonane. Makaron chiński z grochu i fasoli mung nie zawiera tłuszczu ani błonnika i ma bardzo niewiele białka, za to sporo węglowodanów. Makaron na bazie mąki z soi ma o połowę mniej węglowodanów, za to sporo błonnika, białka i nieco więcej tłuszczu.

Przepis na makaron po chińsku

Składniki:

  • 200 g makaronu sojowego

  • 400 g filetów z piersi kurczaka

  • 2 cebule dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

  • 1 papryczki chili

  • 2 małe lub 1 duża marchew

  • 150 g zielonej fasoli (mrożonej, w sezonie świeżej)

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • do podania: 2 łyżki sezamu (może być czarny)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj we wrzątku i przepłucz zimną wodą.

  2. Mięso umyj i oczyść z błonek, pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.

  3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej kokosowy, dodaj pierś kurczaka i obsmaż.

  4. Następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmażaj przez ok. 2 minuty.

  5. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  6. Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 4 minuty.

  7. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.

  8. Makaron z warzywami posyp sezamem.

Makaron kukurydziany

Makaron  z mąki kukurydzianej to jeden z najpopularniejszych, bezglutenowych makaronów. Dostępny jest w formie nitek, wstążek i świderków. Sprawdzi się idealnie do zup, sałatek czy obiadowych dań makaronowych. Ma wyjątkowy smak i piękny, złocisty kolor. Mąka kukurydziana, z której robi się się taki makaron, zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Makaron ten jest też bogaty w witaminy B, E oraz A i zawiera składniki mineralne, takie jak potas, żelazo, fosfor oraz magnez. 

Makaron gryczany

Makaron z mąki gryczanej łatwo poznać po charakterystycznej, ciemnej barwie. Ma wiele zalet - podobnie jak kasza gryczana. Jest bogaty w minerały i nie zakwasza organizmu w takim dużym stopniu, jak inne makarony (np. pszenny).  Zawiera ok. 2 g błonnika pokarmowego, niewielką ilość tłuszczu oraz całkiem sporo - w porównaniu do zwykłego makaronu - potasu i magnezu.

Z jego pomocą przygotujesz wiele smacznych dań, np. makaronową zapiekankę z kurczakiem.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g makaronu gryczanego (świderki, kokardki albo penne)

  • pierś z kurczaka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • puszka krojonych pomidorów

  • 150 g sera mozzarella

  • 1 mała cukinia

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. 

  2. Warzywa (papryki oraz cukinię) pokrój w drobną kostkę i chwilę podsmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw ziołami i pieprzem, dodaj makaron. Całość wyłóż w naczyniu żaroodpornym.

  3. Pierś z kurczaka także pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, oprósz solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą, a następnie dodaj kurczaka do makaronu z warzywami. Wszystko wymieszaj.

  4. Ser mozzarella pokrój w paski i wyłóż na makaronie. Zakryj pokrywką i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanego na 170 stopni.

Makarony warzywne

Zdrowym i dietetycznym zamiennikiem tradycyjnych past może być makaron warzywny. Przygotujesz go w kilka chwil przy użyciu ostrego noża lub spiralizera oraz łatwo dostępnych warzyw, np. z marchewki, cukinii lub batatów. 

To idealne rozwiązanie dla osób na diecie - nie tylko bezglutenowej, ale też odchudzającej i wegańskiej. Taki makaron dostarczy wielu niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Co ciekawe, niektóre makarony warzywne nie wymagają gotowania - można je jeść na surowo.