Warzywne makarony - jak zrobić?

Warzywne makarony - jak zrobić?

Warzywny makaron to świetna alternatywa dla tradycyjnych past. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Wstążki czy nitki z warzyw są niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego będą świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej.

Warzywne makarony zachwycają różnorodnością. Z jakich produktów zrobić taki makaron?

Najlepiej sprawdzą się warzywa twarde o podłużnym kształcie, np. marchew, bataty, pietruszka, pasternak, rzodkiew biała, a także cukinia czy dynie.

Jak przygotować makaron z warzyw? 

Można sobie poradzić na różne sposoby, np. przy pomocy zwykłej tarki, obieraczki, szatkownicy, a nawet przy odrobinie cierpliwości ostrym kuchennym nożem. Zamiast zwykłej obieraczki do warzyw możesz też użyć specjalnego przyrządu kuchennego służącego właśnie do krojenia warzyw w długie, cienkie nitki. Taki przyrząd to spiralizer, dostępny w wielu sklepach.  Występuje on w postaci podobnej do zwykłej obieraczki, ale wyposażony jest w tnące kolce. Dobrze sprawdzi się również mała szatkownica, nazywana potocznie mandoliną kuchenną.

Spaghetti czy tagliatelle z warzyw to doskonały pomysł na obiad, wystarczy ugotować na parze lub zblanszować na patelni z oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Wyśmienicie będą smakować z dodatkiem sera, prażonych nasion lub orzechów.

Wstążki z warzyw, mogą być świetną podstawą sałatki na zimno. Wystarczy że pokrojone w paski warzywa lekko osolisz i odstawisz na kilkanaście minut.