Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso
![Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso](https://akademiasmaku.pl/storage/7227/conversions/makaron-ryzowy-z-kurczakiem-i-pasta-miso-4395-single.webp)
4 porcje
35 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso
Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8285/conversions/k8YqxfPEui7qC7-thumb.webp)
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Kurczaka pokrój na małe około 2 cm kawałki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8286/conversions/Kmq21pfYRkTzi0-thumb.webp)
Na patelni lub w woku podgrzej olej, dodaj papryczkę chili, starty imbir, sezam i chwilkę podsmaż.
Zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum, dodaj pastę miso, sos sojowy i sok z połowy limonki oraz cukier. Mieszając, podgrzewaj na niezbyt dużej mocy palnika przez około minutę.
Dodaj pokrojony filet i obsmaż z każdej strony przez ok. 2–3 minuty.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8287/conversions/eDxFkHzoooaATb-thumb.webp)
Na patelnię dodaj makaron ryżowy, skrop olejem sezamowym. Całość podsmaż jeszcze 2 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Komentarze