


Połączenie makaronu ryżowego z kurczakiem i pastą miso to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Bazą dania jest makaron ryżowy, który doskonale wchłania smak sosu. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, pasty miso, oleju sezamowego i soku z limonki.
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Kurczaka pokrój na małe około 2 cm kawałki.
Na patelni lub w woku podgrzej olej, dodaj papryczkę chili, starty imbir, sezam i chwilkę podsmaż.
Zmniejsz ogień do minimum, dodaj pastę miso, sos sojowy i sok z połowy limonki oraz cukier. Mieszając podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.
Dodaj pokrojony filet i obsmaż z każdej strony przez ok. 2-3 minuty.
Na patelnię dodaj makaron ryżowy, skrop olejem sezamowym. Całość podsmaż jeszcze 2 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem.