Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso

Makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.4 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Połączenie makaronu ryżowego z kurczakiem i pastą miso to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Bazą dania jest makaron ryżowy, który doskonale wchłania smak sosu. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, pasty miso, oleju sezamowego i soku z limonki.

Składniki

400 g piersi kurczaka
200 g makaronu ryżowego
2 łyżki pasty miso
1 papryczka chili
Ok. 4 cm korzenia imbiru
2 łyżki sezamu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 limonki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju sezamowego
Szczypiorek do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
362 kcal
Tłuszcz
7.35 g
Węglowodany
46.5 g
Błonnik
27.73 g
Białko
2 g
Sól
2.55 g

Opis wykonania

1

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.

Kurczaka pokrój na małe około 2 cm kawałki.

2

Na patelni lub w woku podgrzej olej, dodaj papryczkę chili, starty imbir, sezam i chwilkę podsmaż.

Zmniejsz moc płyty grzewczej do minimum, dodaj pastę miso, sos sojowy i sok z połowy limonki oraz cukier. Mieszając, podgrzewaj na niezbyt dużej mocy palnika przez około minutę.

Dodaj pokrojony filet i obsmaż z każdej strony przez ok. 2–3 minuty.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelnię dodaj makaron ryżowy, skrop olejem sezamowym. Całość podsmaż jeszcze 2 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.4, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Weronika Nawrocka
Zrobione z czarnym sezamem, przepis pyszota, bardzo polecam ;)
Radosław
Jako fan kuchni azjatyckiej stwierdzam że makaron ryżowy w tym wydaniu jest jednym jednych z najsmaczniejszych dań jakie miałem okazję jeść. Polecam
Pafwvcio
Ale to dobre! Będę robił częściej :D !
Bacardi
Pyszne danie :)