Ryba zapiekana ze szpinakiem
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ryba zapiekana ze szpinakiem to pomysł na szybki, prosty i bardzo pożywny obiad. Do tego dania wykorzystać można nie tylko łososia, ale i inną rybę – solę czy dorsza.
Składniki
60 dag łososia
Sok z cytryny
Pół opakowania mrożonego szpinaku
½ szklanki śmietanki 18%
Sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 łyżka żółtego sera
Gałka muszkatołowa
Ryba zapiekana ze szpinakiem
Ryba zapiekana ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łososia możesz pokroić na kawałki albo zostawić w formie filetów. Skrop cytryną i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzej masło albo olej, dodaj szpinak i duś. Dodaj czosnek i zalej śmietanką, podgrzej aż zgęstnieje. Dodaj starty żółty ser. Szpinak dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Porada
Zapiekana ryba ze szpinakiem wspaniale smakuje razem z ryżem jaśminowym oraz sałatką z sosem winegret.
Szpinak ze śmietaną przelej do naczynia żaroodpornego, nałóż rybę i delikatnie oprósz ją solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Komentarze