Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetariańska cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Wegetariańska cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faszerowana cukinia to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami doskonale będzie smakowała przyrządzona zarówno w piekarniku, jak i na grillu.

Składniki

1 duża cukinia
1 woreczek kaszy jaglanej
6-8 pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/4 kostki fety
1 cebula
2 łyżki musztardy
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
446.5 kcal
Tłuszcz
15.6 g
Węglowodany
53.2 g
Błonnik
20.3 g
Białko
9 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i łyżką wydrąż gniazda nasienne. Wydrążoną cukinię posmaruj niewielką ilością musztardy.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Porada

Dzięki płytom indukcyjnym Bosch i zastosowanych w nich strefach FlexInduction z łatwością zapanujesz nad zawartością kilku garnków lub patelni jednocześnie.



Bosh Logo
Bosh

Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę, paprykę i wydrążone gniazda nasienne w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę z dodatkiem oleju i przypraw. Gdy będzie szklista dodaj pozostałe pokrojone warzywa.

Podsmażaj co chwilę mieszając, aż do momentu, gdy papryka będzie miękka. Następnie dodaj musztardę oraz pokruszoną w rękach fetę. Po chwili dodaj ugotowaną kaszę i całość wymieszaj.

Boisz się, że dobierzesz złą moc kuchenki do rodzaju dania? Dzięki czujnikowi PerfectFry w płytach indukcyjnych marki Bosch idealnie usmażysz wszystkie produkty. Jak to możliwe? Posiada sensor z pięcioma ustawieniami mocy!

Otrzymany farsz przełóż w wydrążone cukinie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Właśnie coś dla mnie – danie wegetariańskie pełne warzyw i aromatycznych przypraw