Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Jak zrobić chrupiącą panierkę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Z czego można zrobić panierkę?
  2. Sposoby na chrupiącą panierkę

Kto z nas nie lubi nuggetsów z kurczaka? To smaczna przekąska, jak i danie główne, np. w formie kurczakburgera. Ale czymże byłyby nuggetsy bez charakterystycznej chrupiącej panierki? No właśnie…na pewno nie tym samym doznaniem smakowym. Co więc zrobić, aby nasza panierka był chrupiąca? Zarówno na kurczaku, jak i na rybie i innych mięsach, które zamarzymy sobie w panierce. Podpowiadamy!

Z czego można zrobić panierkę?

Panierka to nie tylko bułka tarta i mąka. Do dyspozycji mamy wiele innych składników, które otulą nasze mięso. Pokrótce je scharakteryzujemy.

  • Płatki kukurydziane – chrupiące, złociste i – co dla niektórych bardzo ważne – bez glutenu. Rozgniecione płatki stanowią bazę do świetnej, chrupiącej panierki – zarówno do kurczaka, jak i do filetów rybnych.
  • Panko – japońska bułka tarta, która jest mniej rozdrobniona, niż znana z naszej kuchni bułka. Występuje w dwóch rodzajach: biała, produkowana z chleba pozbawionego skórki; jasnobrązowa, z chleba z uwzględnieniem skórki. Panierka ta pasuje nie tylko do dań azjatyckich – nasz polski schabowy również się w niej odnajdzie.

Jak zrobić chrupiącą panierkę?

  • Tempura – tę panierkę również znamy dzięki kulturze azjatyckiej, jednakże wywodzi się ona z Portugalii. Składa się z połowy szklanki mąki pszennej, połowy szklanki mąki kukurydzianej, szklanki bardzo zimnej wody oraz 1 żółtko jaja. Doskonale sprawdza się do smażenia na głębokim tłuszczu – zarówno owoców morza, jak i warzyw.
  • Płatki owsiane – pomysł na zdrową panierkę. Wystarczy zblendować nieco nasze płatki i mamy gotową bazę do panierki. Płatków możemy użyć zarówno do ryby, jak i pozostałych mięs.

Zobacz też: co zamiast bułki tartej?

Sposoby na chrupiącą panierkę

Wiemy już, z czego przygotować naszą panierkę, ale co zrobić, żeby była ona złota i chrupka? Tak naprawdę niewiele potrzeba, aby ten efekt osiągnąć. Zasady, które poniżej opiszemy, możemy zastosować do każdego rodzaju panierki. Jak zrobić chrupiącą panierkę? Już odpowiadamy.

Sprawdź przepis na nuggetsy z sezamem.

Masło

Kuchnia francuska nie istniałaby bez masła. Nic dziwnego – dodaje ono wiele walorów smakowych potrawom, ale nie tylko! Dodając plasterek masła do rozgrzewającego się na patelni oleju – przed położeniem kotletów – wzbogacimy smak mięsa. To prawda, lecz rozpuszczone masło wpłynie na jeszcze jedną rzecz w naszym daniu. Mianowicie sprawi, że nasza panierka stanie się bardziej chrupka.   

Przetestuj: kurczak w panierce

Soda oczyszczona

Jeżeli nie macie w domu masła, nic straconego. Mamy dla Was kolejny sposób na chrupiącą panierkę. Wystarczy, że do produktu bazowego swojej panierki, dodacie pół łyżeczki-łyżeczkę sody oczyszczonej.  Produkt ten doskonale spulchni naszą panierkę. Ilość sody musicie dostosować do ilości posiadanej bułki tartej (czy innego produktu bazowego).

Odpowiednie przygotowanie mięsa  

Tak, to również ma ogromne znaczenie! Pamiętajcie, aby po umyciu mięsa, czy warzyw, które będziecie panierować, odpowiednio je osuszyć. Woda, która pozostaje na waszym produkcie, może rozmiękczyć waszą panierkę, a wtedy na pewno nie będzie ona chrupiąca po usmażeniu.

Jak zrobić chrupiącą panierkę 2

Ważne jest również to, aby od razu smażyć zapanierowane składniki. Ponieważ mięso może wypuszczać wodę, która negatywnie wpłynie na panierkę.

Dobrze rozgrzej olej

Podstawą każdego udanego smażenia jest dobra patelnia oraz bardzo dobrze rozgrzany olej. Tylko wtedy nasze mięso „zamknie się”, dzięki czemu wszystkie soki zostaną w środku – będzie ono soczyste i smaczne. Smażenie na niedostatecznie rozgrzanym oleju spowoduje wypuszczenie soków z mięsa, przez co nasza panierka rozmiękczy się. Dodatkowo nasiąknie tłuszczem, co jest zarówno nieapetyczne, jak i niesmaczne.

Po zapoznaniu się z naszym poradnikiem wszystkie tajniki chrupiącej panierki stoją przed Wami otworem. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, abyście przygotowali uwielbiane przez wszystkich nuggetsy w chrupiącej panierce!