Sezon na pokrzywę – co można zrobić z pokrzywy?
- Pokrzywy – właściwości i działanie
- Kiedy zbierać pokrzywę?
- Co zrobić z pokrzywy do picia?
- Co można jeszcze zrobić z pokrzywy w kuchni?
Działanie pokrzywy ma bardzo pozytywne skutki dla naszego ciała. Roślina ta jest naturalnym źródłem witamin, wspiera produkcję hemoglobiny, pomaga w oczyszczaniu organizmu, wykorzystywana jest również w kosmetyce. U nas dowiesz się, co pysznego można z niej przyrządzić – zupę z pokrzywy, pesto czy może po prostu herbatę? Ze wszystkim Cię zapoznamy.
Pokrzywy – właściwości i działanie
Chcemy obalić negatywne skojarzenia z pokrzywą. Dlatego skupiamy się na jej pozytywnych właściwościach, o których bardzo krótko wspomnieliśmy we wstępie. Zawiera ona wiele witamin i makroelementów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Żelazo, potas, jod, magnez, czy witaminy K, C i B – to tylko początek długiej listy dobroci, jaką ma w swoim składzie pokrzywa.
Jakie pozytywne skutki niesie za sobą spożywanie pokrzywy? To między innymi:
- działanie moczopędne i oczyszczające organizm,
- obniżenie ciśnienia i spadek tzw. złego cholesterolu,
- wsparcie w zwalczaniu alergii,
- wzmocnienie odporności.
Pokrzywę (w przeróżnej formie) powinniśmy stosować w następujących problemach:
- reumatyzm i ból stawów,
- kamica nerkowa,
- alergie,
- infekcja dróg moczowych.
Dowiedz się więcej na temat właściwości pokrzywy
Kiedy zbierać pokrzywę?
Pokrzywa powstaje w warunkach wtórnych, tzn. tam, gdzie był już człowiek. Lubi ona dzikie tereny, rośnie w lasach i na łąkach. Wyróżniamy dwa rodzaje pokrzywy:
- zwyczajna – spotykana w wilgotnych lasach, zaroślach, ale i na żyznych siedliskach;
- żegawka – występuje pospolicie na terenie całego kraju.
Oba rodzaje mają podobne zastosowanie w lecznictwie.
Pokrzywę najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja, ponieważ w tym okresie jest bardzo delikatna i ma najwięcej dobroczynnych właściwości. Zbieramy ją maksymalnie do połowy czerwca – dopóki nie zakwitnie. Późniejsza pokrzywa najlepiej nadaje się do suszenia.
Zobacz też: Rośliny i kwiaty jadalne
Jak i gdzie zbierać pokrzywę?
Do zbierania pokrzywy weźmy ze sobą rękawiczki, aby przypadkiem się nie poparzyć – najlepiej wysokie, ogrodowe (żeby zabezpieczyć przedramiona). Zbierajmy liście – te, które mają jednolity kolor, nie mają przebarwień i uszkodzeń. Wybierzmy się w miejsce, które oddalone jest od miasta i dróg, by było jak najmniej zanieczyszczone. Najlepiej przejść się na łąkę.
Co zrobić z pokrzywy do picia?
Z pokrzywy można wykonać wiele przepisów. Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przyrządzenia z pokrzywy są napary i soki. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi zawartych w pokrzywie cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Herbata z pokrzywy
Można ją przygotować ze świeżo zebranych liści, ale też jesienią czy zimą z tych, które ususzyliśmy. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem, przykryjesz i odstawisz na kilka minut do zaparzenia. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi żelazo, magnez, potas oraz witaminy, m.in.: A, C, E, K.
Sok z pokrzywy
Najważniejsze przy robieniu soku z pokrzywy jest to, by wybrać świeże liście, ponieważ zawierają one najwięcej wilgoci. Wystarczy je zmiksować i odcedzić sok. Może być on przechowywany w lodówce do 3 dni. Sok z pokrzywy pomaga przy alergiach oraz przy infekcjach.
Nalewka z pokrzywy
Nalewkę można przyrządzić z korzenia pokrzywy. Szybki przepis: 100 g korzenia zalewamy 0,5 l spirytusu 70% i dodajemy 50 g miodu. Odstawiamy na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając, następnie odcedzamy i przelewamy do butelki.
Pokrzywa wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu, pozytywnie wpływa też na odporność.
Co można jeszcze zrobić z pokrzywy w kuchni?
Pokrzywa to nie tylko napoje, możemy z niej zrobić też całe dania – nawet na ciepło! Zobacz, jak kreatywnie wykorzystać pokrzywę w kuchni.
Zupa z pokrzywy
Ten wiosenny przysmak bardzo łatwo możemy przyrządzić na bazie bulionu warzywnego (lub mięsnego – jak lubimy). Świetnym uzupełnieniem zupy pokrzywowej jest jajko na twardo.
Sprawdź przepis na zupę pokrzywową
Sałatka z pokrzywy
Liście pokrzywy należy odpowiednio przygotować, zanim dodamy je do sałatki. Musimy je zalać wodą, aby dobrze opłukać i namoczyć.
Osuszone liście świetnie łączą się z pomidorami, mozzarellą czy rzodkiewką. Są podstawą lekkiej, wiosennej sałatki. Całość wystarczy skropić oliwą z oliwek i doprawić pieprzem, solą oraz bazylią.
Jak widać, pokrzywa ma wiele zastosowań w kuchni i jeszcze więcej pozytywnych właściwości dla naszego ciała. Warto więc spożywać tę roślinę, a w jakiej formie – to zależy już tylko od Ciebie!