Zupa z pokrzywy
![Zupa z pokrzywy](https://akademiasmaku.pl/storage/7268/conversions/zupa-z-pokrzywy-4436-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
Zupa z pokrzywy to wiosenny przysmak. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bogata w cenne składniki. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszną zupę z zaledwie kilku składników.
Składniki
500 ml wody lub wywaru z warzyw
3 garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Do podania jajko ugotowane na twardo
Zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8395/conversions/f4puVNIvFdxbE0-thumb.webp)
Cebulę drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8396/conversions/YDpI6z5NyskY7r-thumb.webp)
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Składniki zalej gorącym bulionem/wodą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8397/conversions/X77Fb5FaAQDllh-thumb.webp)
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Komentarze