Zupa z pokrzywy
4 porcje
30 min
Łatwe
Zupa z pokrzywy to wiosenny przysmak. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bogata w cenne składniki. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszną zupę z zaledwie kilku składników.
Składniki
500 ml wody lub wywaru z warzyw
3 garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Do podania jajko ugotowane na twardo
Zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Składniki zalej gorącym bulionem/wodą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut.
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Komentarze