Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z pokrzywy to wiosenny przysmak. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bogata w cenne składniki. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszną zupę z zaledwie kilku składników.

Składniki

500 ml wody lub wywaru z warzyw
3 garści świeżo zebranej młodej pokrzywy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 cebula
Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Do podania jajko ugotowane na twardo

Opis wykonania

Cebulę drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Składniki zalej gorącym bulionem/wodą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut.

Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych