Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z pokrzywy

Opis wykonania

Zupa z pokrzywy to wiosenny przysmak. Jest orzeźwiająca, ma delikatny smak, a co najważniejsze jest bogata w cenne składniki. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszną zupę z zaledwie kilku składników.

Zupa z pokrzywy - krok 1

Cebulę drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.

Zupa z pokrzywy - krok 2

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.

Składniki zalej gorącym bulionem/wodą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut.

Zupa z pokrzywy - krok 3

Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Bosch do kuchni