Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Siemię lniane - jak przygotować?

Siemię lniane - jak przygotować?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym jest siemię lniane?
  2. Dlaczego warto spożywać siemię lniane?
  3. Jak jeść nasiona siemienia lnianego?
  4. Jak długo można pić siemię lniane?

Małe i niepozorne nasiona lnu mają wielką moc. Wynika ona z bogactwa zawartych w nich wielu korzystnych dla zdrowia składników. Regularne spożywanie siemienia lnianego może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Sprawdźmy więc, jak przygotować siemię lniane i jak je pić.

Czym jest siemię lniane?

Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego. Mają brązowo-złocisty kolor oraz błyszczącą powierzchnię. Siemię lniane jest zaliczane do superfoods ze względu na bardzo wysoką zawartość związków prozdrowotnych, witamin i składników mineralnych. Dostarcza m.in.:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A, C, D, K oraz E,
  • lignany, kwasy omega-3,
  • błonnik,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo,
  • selen,
  • cynk
  • oraz
  • miedź.

Ze względu na sporą zawartość tłuszczu z ziarenek pozyskuje się olej. Aby czerpać jak najwięcej korzyści z związków w nim zawartych olej lniany należy jeść na surowo. Jednocześnie miej na uwadze fakt, że ze względu na znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych olej lniany ma krótki termin przydatności do spożycia. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.

W sklepach dostępne jest także siemię lniane mielone, które trzymaj w szczelnym pojemniku lub słoiku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Możesz również samodzielnie mleć siemię lniane tuż przed spożyciem lub w małych porcjach, które wykorzystasz w ciągu 1-2 tygodni.

Dlaczego warto spożywać siemię lniane?

Jak pić siemię lniane?

Regularne spożywanie siemienia korzystnie wpływa na cały organizm. W pierwszej kolejności błonnik zawarty w nasionach wspomaga prawidłową pracę jelit, niweluje zaparcia oraz ułatwia utrzymanie prawidłowej glikemii. Kolejne zalety wynikające z obecności błonnika i kwasów omega-3 to:

  • obniżenie stężenia cholesterolu we krwi,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia oraz chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Lignany obecne w siemieniu:

  • wspierają leczenie osteoporozy,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • wspierają pracę nerek oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu piersi.

Kleik z siemienia warto pić podczas infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ ma działanie nawilżające śluzówkę.

Witaminy i minerały zawarte w nim z kolei bardzo dobrze wpłyną na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść nasiona siemienia lnianego?

Siemię lniane z powodzeniem możesz wykorzystać jako dodatek do różnych dań. Nawet jego niewielka ilość zwiększy wartość odżywczą posiłku. Zmielone lub całe nasiona stosuj jako dodatek do sałatek, surówek, koktajli, smoothies, owsianek, jaglanek, musli, granoli, past kanapkowych placuszków lub zup typu krem. Z siemienia można przygotować kisiel, kleik lub pudding. Ziarenka doskonale nadają się także do różnego rodzaju wypieków. Możesz je dodać do biszkoptu, babki, ciasta marchewkowego, kruchych lub owsianych ciasteczek, a także do bułek, rogalików czy chleba.

Jak pić siemię lniane?

Istnieje kilka sposobów na przygotowanie napoju i kleiku z siemienia lnianego - zarówno z całych, jak i mielonych nasion. Możesz zakupić je już sproszkowane lub zmemleć samodzielnie. Świetnie sprawdzi się do tego poręczny rozdrabniacz lub młynek do kawy czy pieprzu.

Aby przygotować napój, możesz 1 łyżkę nasion lnu (całych lub zmielonych) zalać szklanką gorącej wody i odstawić na kilka godzin lub na całą noc. W tym czasie nasiona wydzielą związki śluzowe, które nadadzą całości gęstej i lekko galaretowatej konsystencji. W przypadku rozdrobnionego siemienia możesz skrócić okres namaczania do 30 minut. Co jakiś czas przemieszaj mieszankę. Przed wypiciem również całość dokładnie go wymieszaj napój, ponieważ siemię często osadza się na dnie.

Inny sposób przygotowania lnu do picia polega na zalaniu całych nasion letnią wodą, a następnie gotowaniu całości przez kwadrans. Po przestudzeniu otrzymany odwar możesz wypić od razu lub najpierw przecedzić i dopiero wtedy wypić.

Poza przygotowaniem kleiku lub naparu mielone siemię możesz dodać do ulubionego napoju, soku lub koktajlu tuż przed wypiciem. Zwiększy to ich sytość oraz wartości odżywcze.

Jak długo można pić siemię lniane?

Napój lub kleik na bazie siemienia lnianego można spożywać codziennie. Nie ma oficjalnych zaleceń, jednak 1-2 łyżki dziennie zdecydowanie wystarczą, byś mógł czerpać korzyści zdrowotne. Ważna jest tutaj regularność. Jednak należy jednocześnie pamiętać o kilku kwestiach. Siemię lniane w 100 g zawiera aż 27 g błonnika. W przypadku wysokiego spożycia błonnika należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W innym przypadku może dojść do nasilenia się zaparć. W jelitach błonnik wchłania wodę, dzięki czemu ułatwia pasaż jelitowy. Niedostateczne spożycie wody przez dłuższy czas może prowadzić do odwodnienia, problemów z koncentracją, zawrotów głowy czy mdłości.

W przypadku przyjmowania różnych leków zachowaj około dwugodzinny odstęp po spożyciu siemienia. Śluzy wydzielane przez siemię mogą zmniejszać wchłanianie leków, a zatem osłabiać ich działanie.

Czy siemię lniane można pić na noc?

W tym przypadku pora dnia nie wpływa ona na skuteczność działania siemienia lnianego - można pić zarówno rano, jak i wieczorem. Napój będzie pozytywnie wpływał na zdrowie w obu przypadkach.

Siemię lniane to na prawdę wyjątkowy produkt. Małe ziarenka są skarbnicą witamin, składników mineralnych oraz związków prozdrowotnych. To dzięki nim siemię zawdzięcza tak wiele właściwości oraz miano superfood. Dlatego zdecydowanie warto jeść lub pić je regularnie.