Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Smaczne pomysły na tosty

Smaczne pomysły na tosty
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić tosty bez tostera?
  2. Najlepsze przepisy na tosty

Uwielbiasz ciepły, chrupiący chleb z rozpuszczonym serem i kropelkami keczupu? Kto tego nie lubi! Podrzucimy Ci kilka pomysłów na świetne tosty z patelni i piekarnika, przygotowywane z użyciem klasycznych składników, takich jak ser, ale też nieco mniej znane – z użyciem jajek. Podpowiemy też, jak wprowadzić trochę uśmiechu do Twoich tostów. Po przeczytaniu naszego poradnika na pewno nie będziesz chodził głodny. Sprawdź!

Jak zrobić tosty bez tostera?

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trudno się z tym nie zgodzić, w końcu dobre wejście w dzień daje nam siłę i motywację do działania. Nic więc dziwnego, że częstym wyborem z rana są właśnie tosty. Są pożywne i – patrząc na to, jak szeroki wybór składników do nich pasuje – mogą stanowić zbilansowany, a przede wszystkim smaczny posiłek.

Brak tostera nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić to pyszne śniadanie.

Zobacz przepisy na tosty >>

Tosty z patelni

Do przygotowania tych tostów nie trzeba skomplikowanych urządzeń, na pewno masz w domu kuchenkę bądź płytę grzewczą oraz patelnię. Przygotowanie pysznych grzanek w ten sposób zajmie Ci tylko kilka minut.

Jak zrobić tosty na patelni? Wystarczy, że rozgrzejesz patelnię na średniej mocy / średnim ogniu i natłuścisz ją masłem – najlepiej klarowanym. Na rozgrzany tłuszcz połóż kromki chleba i smaż, a gdy się zarumienią, przekręć je na drugą stronę i również smaż do zarumienienia. Gotowe! Teraz możesz ułożyć swoje wybrane składniki lub po prostu zajadać się maślanym tostem.

Sprawdź ofertę płyt grzewczych >>

Tosty z piekarnika

Tosty w tej formie zwykle będą nieco mniej kaloryczne, gdyż przy ich robieniu możemy ograniczyć ilość tłuszczu. Oczywiście nie musimy z niego rezygnować, wszystko zależy od Ciebie.

Smaczne pomysły na tosty 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie przygotuj swoje tosty. Ułóż chleb na blaszce do pieczenia (zabezpiecz ją wcześniej papierem do pieczenia), a następnie umieść swoje ulubione składniki na chlebie. My często stawiamy na klasykę – trochę masła, szynka i ser żółty. A Ty co lubisz na swoich tostach?

Zobacz też najnowocześniejsze piekarniki >>

Najlepsze przepisy na tosty

Nie przychodzi nam to łatwo, ale nie możemy dłużej ukrywać przepisów na te pyszne tosty, muszą one pójść w świat. Zdradzimy Wam nasze ulubione dania z tostów, które bez problemu wykonacie bez tostera.

Dowiecie się, jak zrobić tosty z jajkami, które cieszą się dużą popularnością wśród osób mających większe zapotrzebowanie na białko. Kochasz każdy rodzaj sera? Również znajdziesz tutaj coś dla siebie. Masz dzieci i chcesz urozmaicić im posiłek? Czytaj do końca.

Co to są tosty francuskie?

Jest to chleb maczany w mleku i jajku, a następnie smażony. Do tych tostów świetnie nadaje się nieco czerstwy chleb – nawet francuska nazwa tych tostów, w dosłownym tłumaczeniu, oznacza „chleb stracony”. Tosty francuskie można podawać w dwóch wariantach – na słodko i w wersji wytrawnej. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Smaczne pomysły na tosty 3

W wersji na słodko możemy dodać ekstraktu wanilii lub cynamonu, a usmażone tosty przyodziać w ulubiony dżem. Wolisz wytrawne śniadania? Dodaj do jajek wybrane przyprawy, a na podsmażonej części wcześniej zamoczonego chleba połóż ser, który powoli się rozpuści. Możesz dodać wędlinę, keczup lub ostry sos. Wybór dodatków zależy tylko od Ciebie!

Pamiętaj – jeżeli wolisz nieco mniej kaloryczne dania, tosty francuskie również możesz przygotować z piekarniku.

Zobacz przepis na tosty francuskie z pieczarkami >>

Tosty z serem

Tutaj forma obróbki również jest dowolna, możesz skorzystać zarówno z patelni, jak i piekarnika. Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty. Na rozgrzaną patelnię lub do rozgrzanego piekarnika wkładasz chleb tostowy z ulubionym serem (w przypadku obróbki na patelni – najpierw podsmaż jedną stronę chleba, a po jego odwróceniu połóż ser).

Jaki ser wybrać? Gouda, edamski czy liliput jak najbardziej się nadają, ale można bardziej zaszaleć. Polecamy mozzarellę, ser kozi, cheddar lub gorgonzolę. Od wyboru sera zależą też dodatki – mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne.

Sprawdź przepis na tosty z mozzarelą >>

Jak zrobić uśmiech na toście?

Masz w domu niejadka, który grymasi przy każdym posiłku? Połowę sukcesu stanowi smak dania, ale drugą połowę – jego wygląd.

Mokrym palcem narysuj uśmiech na kromce chleba i włóż ją do tostera. Tym sposobem chrupiący tost będzie nie tylko smaczny, ale też przyjemny dla oka.