


Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram drugą opcję i tosty serwuję z serem i pieczarkami.
Jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Grzyby umieść na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek.
Smaż na większej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty, lekko rumieniąc. Odstaw.
W masie jajecznej zanurz kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.
Tosty smaż na średniej mocy palnika, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego), do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i nałóż plasterek sera i pokrojone pieczarki.
Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.