Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tosty francuskie z pieczarkami

Opis wykonania

Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram drugą opcję i tosty serwuję z serem i pieczarkami.

Tosty francuskie z pieczarkami - krok 1

Jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Grzyby umieść na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek.

Tosty francuskie z pieczarkami - krok 2

Smaż na większym ogniu przez około 3 minuty, lekko rumieniąc. Odstaw.

Tosty francuskie z pieczarkami - krok 3

W masie jajecznej zanurz kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

Tosty smaż na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i nałóż plasterek sera i pokrojone pieczarki.

Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.