Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram drugą opcję i tosty serwuję z serem i pieczarkami.

Składniki

4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera gouda
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Kilka pieczarek
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła, np. tymianek do dekoracji

Opis wykonania

Jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Grzyby umieść na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek.

Smaż na większej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty, lekko rumieniąc. Odstaw.

W masie jajecznej zanurz kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

Tosty smaż na średniej mocy palnika, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego), do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i nałóż plasterek sera i pokrojone pieczarki.

Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy