Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tosty francuskie to nic innego jak kromki czerstwego pieczywa maczane w jajku z mlekiem i smażone na maśle na złoty kolor. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z bardziej wytrawnymi dodatkami. Tym razem wybieram drugą opcję i tosty serwuję z serem i pieczarkami.

Składniki

4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera gouda
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
Kilka pieczarek
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła, np. tymianek do dekoracji

Opis wykonania

1

Jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Grzyby umieść na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oliwy z oliwek.

2

Smaż na większej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty, lekko rumieniąc. Odstaw.

3

W masie jajecznej zanurz kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

Tosty smaż na średniej mocy palnika, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego), do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i nałóż plasterek sera i pokrojone pieczarki.

Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajne urozmaicenie standardowych tostów, zapisuję do zrobienia!
Maria Izabela
Fajny pomysł na wykorzystanie już niezbyt świeżego pieczywa - po usmażeniu jest idealnie mięciutkie - zero waste
zielone_obloczki
Pierwszy raz robiłam tosty w takim wydaniu. Bardzo smaczne!
Aleksandra J
Idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba
lukas.kar
Fajny pomysł na wykorzystanie "starszego" chleba.
bsylvia
Bardzo dobre tosty i wizualnie też mega wyglądają - polecam!
Ewusia1222
Bardzo smaczne tosty :)
Lalaxo
Wyszło mega, lubię takie proste przepisy!