Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ile czasu i jak gotować kalafior żeby był biały?

Ile czasu i jak gotować kalafior żeby był biały?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak gotować kalafiora?
  2. Jak gotować kalafiora, aby był biały i pachnący?
  3. Pomysł na obiad z kalafiora
  4. Pomysł na przystawkę z kalafiora

Kalafior to smak lata. Może stanowić osobne pyszne i pożywne danie, możemy zrobić z niego zdrową przystawkę, a także zupę krem. Jednakże gotowanie kalafiora może być dla niektórych nieprzyjemne, a wiąże się to z zapachem, który powstaje właśnie podczas gotowania. Dodatkowo warzywo to lubi ściemnieć, przez co nie wygląda apetycznie. Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział i pozostał biały? Odpowiadamy.

Jak gotować kalafiora?

Ugotowany kalafior ze smażoną bułką tartą i odrobiną soli, to wspaniały pomysł na szybki i pożywny obiad. To danie bardzo kojarzy nam się z wakacjami na wsi, dlatego często do niego wracamy. Gotowanie go jest stosunkowo proste i możemy zrobić to na dwa sposoby. 

Ile czasu i jak gotować kalafior żeby był biały 1

Jeżeli zdecydujemy się na gotowanie kalafiora w całości, musimy znaleźć odpowiednio duży garnek. Wcześniej jednak umyjmy dokładnie nasze warzywo oraz zerwijmy liście. Możemy też nico skrócić głąb, jeżeli wystaje poza obręb – wtedy zyskamy nieco więcej miejsca w garnku.

Kalafiora zalewamy ok. 3 litrami wody – tak, aby zakryć go w całości, ale nie gotujemy go od razu – wrzucamy dopiero do wrzątku. Na tym etapie odmierzaliśmy potrzebną ilość wody. Gdy woda zaczyna wrzeć, dodaj 3 łyżeczki soli, wrzucamy go na 15 minut. Ważne, żeby nie rozgotować naszego kalafiora, ponieważ może powodować wzdęcia.

Kalafior może być gotowany również w różyczkach, wtedy czas gotowania skracamy do 10 minut. Najlepiej jednak stopień ugotowania kontrolować widelcem.

Zobacz: jak prawidłowo gotować brokuły.

Jak gotować kalafiora, aby był biały i pachnący?

Aby nasz kalafior zachował swój piękny, biały kolor, wystarczy jeden prosty trik. Gdy dodamy szczyptę cukru lub łyżeczkę sody oczyszczonej do gotującej się wody, nasze warzywo nie ściemnieje i pozostanie śnieżnobiałe.

Aby nasz kalafior nie śmierdział podczas gotowania, wystarczy, że dodamy pół szklanki mleka do gotującej się wody. Dobrym i skutecznym sposobem jest też sok z cytryny. Możemy dodać również listek laurowy lub szczyptę startej gałki muszkatołowej.  W ten sposób na pewno unikniemy brzydkiego zapachu podczas gotowania kalafiora.

Wypróbuj: przepis na curry z kalafiora.

Pomysł na obiad z kalafiora

Stek z kalafiora – to przysmak wegetarian, ale jesteśmy pewni, że niejeden fan mięsa na pewno będzie miał przyjemność podczas jedzenia tego dania. Jak je przygotować? Potrzebujemy:  

  • 2 duże kalafiory
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka najlepiej płynnego miodu
  • przyprawy: 1 płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku
  • do podania: dowolny sezam

Ile czasu i jak gotować kalafior żeby był biały 2

Warzywo oczyszczamy, dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przekrajamy oba kalafiory na pół przez środek. Kroimy w miarę równy "plaster/stek" o szerokości około 2–2,5 cm. Z każdej połówki będziemy w stanie ukroić po jednym takim steku. Surowe plastry smarujemy miodem oraz oliwą. Przyprawy mieszamy i rozkładamy równolegle na warzywach.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę ze stekami umieszczamy w dobrze nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30–35 minut.

Podajemy z posypką z sezamu.

Pomysł na przystawkę z kalafiora

Kiszonki – naturalne źródło prebiotyków, a zarazem świetna i smaczna przystawka. Dlatego proponujemy Wam przepis na kiszonego kalafiora. Potrzebujemy:

  • średni kalafior
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody
  • główka czosnku

Przygotowujemy zalewę: 2 litry wody, 2 łyżki soli i cukru, podgrzewamy, aż sól i cukier się rozpuszczą. Do zalewy dodajemy pokrojony czosnek, koperek i chrzan. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Obraną marchew kroimy w talarki. Do dużego, wcześniej umytego, słoika wkładamy kalafiora wraz z marchwią i zalewamy go przygotowaną zalewą. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 5–7 dni, po tym czasie można jeść gotowego kiszonego kalafiora.

Zobacz: też jak zrobić kalafior w bułce tartej.

Smacznego!