Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 9)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa ogórkowa, przygotowana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, rosole drobiowym czy kostce rosołowej, ogórkowa, według prostego przepisu, zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. Wypróbuj ją w swoim domu!

Składniki

6-7 szt. - ogórków kiszonych
3-4 szt. - ziemniaków
2 szt. - marchewek
1 korzeń - pietruszki
0,5 szt. - selera
2 l - bulionu drobiowego lub wołowego
4 łyżki - śmietany kwaśnej
2-3 szt. - liści laurowych
- ziele angielskie
- koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
195 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany
24.6 g
Błonnik
7.5 g
Białko
5.9 g
Sól
3.6 g

Opis wykonania

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz, umyj. Użyj przystawki do robota z tarczami trącymi na wiórki. Starte warzywa przełóż do miski. 

Ogórki kiszone zetrzyj na tej samej tarczy, przełóż do oddzielnej miseczki. Do garnka z bulionem dodaj ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu na płycie grzewczej. Do wywaru dodaj ziemniaki i starte warzywa, gotuj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut. 

Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 9
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Mój syn uwielbia, jemy minimum raz w tygodniu.
MiszelPiszel
Najlepsza z zup! Zwłaszcza na kiszonych ogórkach od mamy :)
Babeczka
Jak dla mnie to królowa wszystkich zup
Monka
Czy ja już gdzieś nie pisałam że uwielbiam zupy?🤭
Radosław
Moja ulubiona zupa ;)
Radosław
Kolejny klasyk z Polski. Jedna z moich ulubionych zup
Maria Izabela
Tradycyjna zupka ogórkowa, mniam
Marzenna
Domowa ogórkowa zrobiona z ogórków domowej roboty smakuje jak u mamy
Ewusia1222
Pyszna zupa ogórkowa
fiziowaaa
zupka ogórkowa to smak dzieciństwa
zielone_obloczki
Bardzo dobra zupa ogorkowa.
Aleksandra J
Pyszna zupka 😊
Lobelia
Niezmiennie od dzieciństwa jest to moja ulubiona zupa
Lalaxo
Mocno ogórkowa i aromatyczna
Lalaxo
Pyszna że ho ho!
fiziowaaa
Kwaśna, pyszna, super!
olesia
Uwielbiam ją robić. Można zabrać do pracy.
fiziowaaa
Kwaśna, z domowych ogórków, pycha!