Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa ogórkowa

Opis wykonania

Zupa ogórkowa, przygotowana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, rosole drobiowym czy kostce rosołowej, ogórkowa, według prostego przepisu, zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. Wypróbuj ją w swoim domu!

  1. Warzywa obierz, umyj  i pokrój w drobną kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Zagotuj 2 litry wody i dodaj kostkę rosołową. Do garnka włóż ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu.

  3. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i gotuj do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut.

  4. Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

  5. Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając.