Zupa ogórkowa
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 9)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz, umyj. Użyj przystawki do robota z tarczami trącymi na wiórki. Starte warzywa przełóż do miski.
Ogórki kiszone zetrzyj na tej samej tarczy, przełóż do oddzielnej miseczki. Do garnka z bulionem dodaj ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu na płycie grzewczej. Do wywaru dodaj ziemniaki i starte warzywa, gotuj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut.
Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Komentarze