Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Liczba ocen: 15)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa ogórkowa, przygotowana z własnoręcznie kiszonych ogórków, to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowana na żeberkach, rosole drobiowym czy kostce rosołowej, ogórkowa, według prostego przepisu, zawsze smakuje dobrze. Przyrządza się ją bardzo szybko, jest lekko kwaśna, bardzo pożywna i pyszna. Wypróbuj ją w swoim domu!

Składniki

6-7 szt. - ogórków kiszonych
3-4 szt. - ziemniaków
2 szt. - marchewek
1 korzeń - pietruszki
0,5 szt. - selera
2 l - bulionu drobiowego lub wołowego
4 łyżki - śmietany kwaśnej
2-3 szt. - liści laurowych
- ziele angielskie
- koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
195 kcal
Tłuszcz
10.1 g
Węglowodany
24.6 g
Błonnik
7.5 g
Białko
5.9 g
Sól
3.6 g

Opis wykonania

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę oraz selera obierz, umyj. Użyj przystawki do robota z tarczami trącymi na wiórki. Starte warzywa przełóż do miski. 

Ogórki kiszone zetrzyj na tej samej tarczy, przełóż do oddzielnej miseczki. Do garnka z bulionem dodaj ziele angielskie i liść laurowy, chwilę pogotuj na niewielkim ogniu na płycie grzewczej. Do wywaru dodaj ziemniaki i starte warzywa, gotuj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj starte ogórki i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10-15 minut. 

Koperek (lub natkę pietruszki) drobno posiekaj, dodaj pod koniec gotowania. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku. Odlej do kubka niewielką ilość wywaru, odczekaj aż odrobinę przestygnie, wymieszaj ze śmietaną. Wlej powoli do garnka z pozostałą zupą cały czas dokładnie mieszając. 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Liczba ocen: 15
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Mój syn uwielbia, jemy minimum raz w tygodniu.
MiszelPiszel
Najlepsza z zup! Zwłaszcza na kiszonych ogórkach od mamy :)
Babeczka
Jak dla mnie to królowa wszystkich zup
Monka
Czy ja już gdzieś nie pisałam że uwielbiam zupy?🤭
Radosław
Moja ulubiona zupa ;)
Radosław
Kolejny klasyk z Polski. Jedna z moich ulubionych zup
Maria Izabela
Tradycyjna zupka ogórkowa, mniam
Marzenna
Domowa ogórkowa zrobiona z ogórków domowej roboty smakuje jak u mamy
Ewusia1222
Pyszna zupa ogórkowa
fiziowaaa
zupka ogórkowa to smak dzieciństwa
zielone_obloczki
Bardzo dobra zupa ogorkowa.
Aleksandra J
Pyszna zupka 😊
Lobelia
Niezmiennie od dzieciństwa jest to moja ulubiona zupa
Lalaxo
Mocno ogórkowa i aromatyczna
Lalaxo
Pyszna że ho ho!
fiziowaaa
Kwaśna, pyszna, super!
olesia
Uwielbiam ją robić. Można zabrać do pracy.
fiziowaaa
Kwaśna, z domowych ogórków, pycha!
Oksana
Zupa bardzo dobra, lubię ogórki kiszone a w zupie smakują wyśmienicie. Przepis bardzo łatwy :)
misia
Bardzo dobra i odżywcza. Ma dużo witaminy C. Idealna na zimę, bardzo mi smakowała.