Flaki po warszawsku

6 porcje
120 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Flaki po warszawsku
Flaki po warszawsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

W misce ucieramy żółtko ze szpikiem, dodajemy bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.
Łyżką formujemy pulpety i kładziemy na wrzący bulion. Gotujemy około 7 minut.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną włoszczyznę i podsmażamy na złoty kolor.
Flaki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 20 minut i przecedzamy.
Jeszcze raz zalewamy wodą i gotujemy na płycie grzewczej, a następnie ponownie odcedzamy.
Porada
Najlepiej sprawdzi się włoszczyzna pokrojona w julienne, czyli równe, długie i cienkie słupki o długości ok. 5cm.


Przecedzone flaki zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy około 40 minut do miękkości.

Zagęszczamy zupę zasmażką, dodajemy starty imbir.
Podajemy z pulpetami.
Komentarze