Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Flaki to potrawa, która gościła w wielu polskich domach. Warto zatem odświeżyć to danie i wprowadzić je do współczesnej kuchni. Z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie.

Składniki

Pulpety:
200 g wątróbki cielęcej (pokrojonej w kostkę i podsmażonej na smalcu)
50 g czerstwej bułki namoczonej w mleku przetartej przez sito
100 g szpiku wołowego
1 łyżeczka posiekanej cebuli podsmażonej na rumiany kolor
1 łyżka siekanej natki
2 jajka - białka ubite na sztywną pianę

Zupa:
1 kg flaków wołowych
2 l bulionu wołowego (najlepszy z pręgi i szpondra)
2 korzenie selera
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
50 g masła klarowanego do smażenia

Zasmażka:
50 g masła
50 g mąki

Przyprawy:
1 łyżka tartego imbiru
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa

Opis wykonania

1

W misce ucieramy żółtko ze szpikiem, dodajemy bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki.

Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.

Łyżką formujemy pulpety i kładziemy na wrzący bulion. Gotujemy około 7 minut.

2

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną włoszczyznę i podsmażamy na złoty kolor.

Flaki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 20 minut i przecedzamy.

Jeszcze raz zalewamy wodą i gotujemy na płycie grzewczej, a następnie ponownie odcedzamy.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Przecedzone flaki zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy około 40 minut do miękkości.

4

Zagęszczamy zupę zasmażką, dodajemy starty imbir.

Podajemy z pulpetami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pulpeciki urozmaicają smak flaków Polecam wypróbować
fiziowaaa
Super flaczki, polecam