Flaki po warszawsku
6 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Flaki po warszawsku
Flaki po warszawsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce ucieramy żółtko ze szpikiem, dodajemy bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.
Łyżką formujemy pulpety i kładziemy na wrzący bulion. Gotujemy około 7 minut.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną włoszczyznę i podsmażamy na złoty kolor.
Flaki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 20 minut i przecedzamy.
Jeszcze raz zalewamy wodą i gotujemy na płycie grzewczej, a następnie ponownie odcedzamy.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Przecedzone flaki zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy około 40 minut do miękkości.
Zagęszczamy zupę zasmażką, dodajemy starty imbir.
Podajemy z pulpetami.
Komentarze