Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Flaki po warszawsku

Opis wykonania

Flaki to potrawa, która gościła w wielu polskich domach. Warto zatem odświeżyć to danie i wprowadzić je do współczesnej kuchni. Z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie.

Flaki po warszawsku  - krok 1

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną włoszczyznę i podsmażamy na złoty kolor.

Flaki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 20 minut i przecedzamy.

Jeszcze raz zalewamy wodą i gotujemy, a następnie ponownie odcedzamy.

Flaki po warszawsku  - krok 2

W misce ucieramy żółtko ze szpikiem, dodajemy bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki.

Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.

Łyżką formujemy pulpety i kładziemy na wrzący bulion. Gotujemy około 7 minut.

Flaki po warszawsku  - krok 3

Przecedzone flaki zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy około 40 minut do miękkości.

Flaki po warszawsku  - krok 4

Zagęszczamy zupę zasmażką, dodajemy starty imbir.

Podajemy z pulpetami.