


Flaki to potrawa, która gościła w wielu polskich domach. Warto zatem odświeżyć to danie i wprowadzić je do współczesnej kuchni. Z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną włoszczyznę i podsmażamy na złoty kolor.
Flaki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 20 minut i przecedzamy.
Jeszcze raz zalewamy wodą i gotujemy na płycie grzewczej, a następnie ponownie odcedzamy.
Przecedzone flaki zalewamy bulionem, dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, przyprawiamy i gotujemy około 40 minut do miękkości.
Zagęszczamy zupę zasmażką, dodajemy starty imbir.
Podajemy z pulpetami.
W misce ucieramy żółtko ze szpikiem, dodajemy bułkę, wątróbkę, natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.
Łyżką formujemy pulpety i kładziemy na wrzący bulion. Gotujemy około 7 minut.