Biały krem ze szparagów
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Biały krem ze szparagów
Biały krem ze szparagów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku zagotuj ok. 1 l wody. Zmniejsz moc płyty grzewczej i wrzucaj warzywa.
W pierwszej kolejności zajmij się szparagami. Delikatne szparagi wystarczy umyć, odciąć główki 2–3 cm od góry i odłożyć na bok, a resztę pokroić na kawałki mieszczące się do garnka.
Cebulę, ziemniaki i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka razem ze szparagami (bez główek).
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj 25–30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Całą zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładziutki krem, a następnie dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut na mały ogniu.
Na ok. 5 minut przed końcem gotowania zupy dodaj główki szparagów. Powinny być lekko chrupiące i bardzo delikatne – będą idealnym dodatkiem urozmaicającym krem.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Komentarze