Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Biały krem ze szparagów

Opis wykonania

W Akademii Smaku podzielę się przepisem na jedną z moich ulubionych zup - krem z białych szparagów. To bardzo delikatna zupa. Możesz się nią najeść do syta i nadal czuć się lekko i swobodnie. Kremową zupę dekoruję lekko podgotowanymi (ale jeszcze chrupiącymi) główkami szparagów.

Biały krem ze szparagów - krok 1

W garnku zagotuj ok. 1 l wody. Zmniejsz ogień i wrzucaj warzywa.

W pierwszej kolejności zajmij się szparagami. Delikatne szparagi wystarczy umyć, odciąć główki 2-3 cm od góry i odłożyć na bok, a resztę pokroić na kawałki mieszczące się do garnka.

Cebulę, ziemniaki i pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka razem ze szparagami (bez główek).

Biały krem ze szparagów - krok 2

Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj 25-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Całą zawartość garnka zmiksuj przy pomocy blendera na gładziutki krem, a następnie dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut na mały ogniu.

Na ok. 5 minut przed końcem gotowania zupy dodaj główki szparagów. Powinny być lekko chrupiące i bardzo delikatne – będą idealnym dodatkiem urozmaicającym krem.