Bita śmietana z mleczka kokosowego
2 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
„Bita śmietana” z mleczka kokosowego to świetna alternatywa dla bitej śmietany ze śmietanki krowiej. Idealna dla osób szukających roślinnych zamienników dla tradycyjnych produktów. Wegańska bita śmietana jest szybka w przygotowaniu i świetna w smaku. Dzięki niej również osoby na diecie będą mogły jeść desery z bitą śmietaną.
Składniki
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki cukru, może być też miód, ksylitol
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
455 kcal
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
28.2 g
Błonnik
4.2 g
Białko
0 g
Sól
0 g
„Bita śmietana” z mleczka kokosowego
„Bita śmietana” z mleczka kokosowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleczko kokosowe schłodź w lodówce 24 godziny lub dłużej.
Po otwarciu puszki oddziel krem od wody kokosowej.
Krem przełóż do misy robota kuchennego, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Przełóż do miseczki i podawaj z owocami, lodami czy naleśnikami. Możesz podać również deser z bitą śmietaną w pucharkach.
Komentarze