Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na pyszny i zdrowy domowy chleb. Aby uzyskać chrupiącą skórkę chleb piekę w nagrzanej brytfannie lub żaroodpornym naczyniu.

Składniki

3 szklanka mąka orkiszowa
1 łyżeczka suche drożdże
1 łyżeczka sól
1 łyżka oliwa z oliwek lub olej
1 i 1/3 szklanka woda
1 łyżka czarnuszka

Opis wykonania

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże Wlewamy wodę i olej.Na końcu dodajemy sól. mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.Ciasto będzie gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,najlepiej na całą noc Gdy podrośnie (12-15 godzin) wykładamy ciasto chlebowe na oprószoną mąką ściereczkę.Z ciasta formujemy okrągły bochenek, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ścierką. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240°C i do jeszcze zimnego wstawiamy naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik nabierze żądanej temperatury wyjmujemy naczynie i do gorącego wkładamy ciasto. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut.Pod koniec pieczenia można uchylić pokrywkę i dopiec skórkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Nie ma to jak domowy chlebek