Botwinka z sezamem i serem feta na cieście drożdżowym
4 porcje
Średnie
Wspaniały aromat, soczyste warzywa i piękne kolory.
Składniki
380 g Mąka uniwersalna
230 g Woda
8 g sól
6 g drożdże suche
12 g olej rzepakowy
botwinka
sezam
ser feta
sól gruboziarnista
olej słonecznikowy
Botwinka z sezamem i serem feta na cieście drożdżowym
Botwinka z sezamem i serem feta na cieście drożdżowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Odmierz w garnku wodę, dodaj sól, drożdże i podgrzej do około 40st. C. Dodaj do odmierzonej mąki i mieszaj aby składniki się wstępnie połączyły. Dodaj olej i wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw na około 30 min. Przebij i odstaw na kolejne 30 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Wysmaruj blaszkę olejem i przełóż do niej ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Pozostaw na około 30 min. W tym czasie pokrój buraczki i łodyżki i przemieszaj z olejem. Liście także przesmaruj olejem. Nagrzej piekarnik do 200 st.C następnie nakładaj zwinięte w rulony liście, korzenie i łodyżki buraków, obsyp sezamem i solą gruboziarnistą. Piecz około 30 minut. Podawaj gorące z pokruszonym serem feta.
Komentarze