Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Nuta słodyczy – czekolada

Nuta słodyczy – czekolada
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Czekolada to jeden z tych smakołyków, który sprawia, że życie staje się odrobinę piękniejsze. Może być gorzka, mleczna, biała, z dodatkami lub bez – każda wersja ma swoich wiernych fanów. Wyrusz w czekoladową podróż i odkryj, co można wyczarować z tego słodkiego składnika.

Smaczne i zdrowe kakao – właściwości odżywcze i zdrowotne

Chyba każdy doskonale zna smak kakao. Jest ono uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale również i dorosłych. Prawdziwe kakao ma szereg właściwości prozdrowotnych, warto więc uwzględniać je w swojej diecie. Jak zrobić kakao do picia? Do czego jeszcze, oprócz napoju,...

Gorąca czekolada

Domowa gorąca czekolada to prawdziwy klasyk, który rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni. Tradycyjnie przygotowuje się ją z rozpuszczonej czekolady i mleka, ale możesz dodać swoje ulubione akcenty – szczyptę chili, cynamon czy odrobinę bitej śmietany i wiórków czekoladowych.

Domowa czekolada

Nie ma lepszego sposobu na świętowanie Dnia Czekolady!

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to doskonały pomysł na długie zimowe wieczory w gronie najbliższych. Do tego ciepły, puchowy koc i ulubiona książka – połączenie idealne! Jeśli chcesz się jeszcze bardziej rozgrzać, do proponowanego przepisu dodaj szczyptę chili albo kardamonu. Niektórzy też lubią...

Ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe przygotujesz na milion sposobów. Czekoladowe brownie mokre w środku potrafi uzależnić. Ciemne ciasta czekoladowe z owocami, na przykład truskawkami, wiśniami czy śliwkami, to raj dla łasuchów.

Ciasteczka, muffinki i suflety

Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady lub fondant czekoladowy, to świetna przekąska do kawy lub herbaty. Jeśli wolisz coś bardziej puszystego, wybierz muffinki czekoladowe albo rozpływający się w ustach suflet wraz z jego intensywnym czekoladowym smakiem.

Czekolada jako dodatek i nie tylko

Czekolada świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Maliny w czekoladzie to harmonijne połączenie słodyczy i kwasowości, które zachwyci kubki smakowe. Mus czekoladowy – aksamitny, lekki, idealny jako samodzielny deser lub dodatek do tortu.

Nie zapominaj o sosie czekoladowym! Możesz polać nim lody, naleśniki czy owoce. Jest uniwersalny i nadaje każdemu deserowi czekoladowego akcentu, któremu trudno się oprzeć.

Mus czekoladowy

Delikatna przyjemność połączona z intensywnym smakiem. To nie może być nic innego niż mus czekoladowy!

Powidła śliwkowe z czekoladą

W pełni sezonu na śliwki sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu śliwki węgierki. Owoce te dają wiele kulinarnych możliwości. Ze śliwek przygotowuję domowe powidła z dodatkiem czekolady.

Biała czekolada w roli głównej

Desery z białą czekoladą są często niedoceniane, a zasługuje na szczególne miejsce w kuchni. Białą czekoladę możesz wykorzystać do przygotowania kremów czy pierników. A może pokusisz się o sernik z białą czekoladą?

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to ciekawy pomysł urozmaicenia klasyki.

Piernik z bakaliami, marchwią i białą czekoladą

Święta kojarzą się z aromatycznym zapachem przypraw korzennych. A one z kolei z pysznym piernikiem. Przygotuj ze mną ekspresowy piernik, który możesz zrobić nawet na ostatnią chwilę!