Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dobra buła, wyborna wołowina i świeże dodatki - każdy jest zadowolony.

Składniki

1 szklanka zarodki pszenne
3 szklanka mąka pełnoziarnista pszenna
1 szklanka mąka pszenna tortowa
25 g świeże drożdże
1 łyżeczka drożdże instant
1 szklanka letnie mleko
1 szklanka letnia woda
30 g masło
1 łyżeczka cukier
160 g wołowina (na 1 osobę)
1 garść świeża rucola
1 szt. gruszka
1 szt. pomidor
1 szt. ser gouda
ser błękitny lazur
musztarda, sos chili
szynka długodojrzewająca
cebula biała w krążkach
chutney z czerwonej cebuli

Opis wykonania

Sposób na bułę: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem i poczekać chwilę aż ruszą do akcji. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli klei się do ręki, to podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozpłaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach. Oczywiście można kupić bułę Sposób na wsad do bułki: Czas smażenia kotletów, zależy od tego jakie lubimy. Określiłabym go na 3-7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kładziemy na nim sery. Kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy