BułoweLoveKrowe
4 porcje
30 min
Łatwe
Dobra buła, wyborna wołowina i świeże dodatki - każdy jest zadowolony.
Składniki
1 szklanka zarodki pszenne
3 szklanka mąka pełnoziarnista pszenna
1 szklanka mąka pszenna tortowa
25 g świeże drożdże
1 łyżeczka drożdże instant
1 szklanka letnie mleko
1 szklanka letnia woda
30 g masło
1 łyżeczka cukier
160 g wołowina (na 1 osobę)
1 garść świeża rucola
1 szt. gruszka
1 szt. pomidor
1 szt. ser gouda
ser błękitny lazur
musztarda, sos chili
szynka długodojrzewająca
cebula biała w krążkach
chutney z czerwonej cebuli
BułoweLoveKrowe
BułoweLoveKrowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób na bułę: Suche składniki przesiać i wymieszać razem (poza cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem i poczekać chwilę aż ruszą do akcji. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli klei się do ręki, to podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozpłaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach. Oczywiście można kupić bułę
Sposób na wsad do bułki: Czas smażenia kotletów, zależy od tego jakie lubimy. Określiłabym go na 3-7 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kładziemy na nim sery.
Kombinacja smaków jest na prawdę dowolna. Poczynając od spodniej buły proponuje: chutney z czerwonej cebuli, rukolę, grillowaną gruszkę, grillowanego dosłownie przez chwilę pomidora i cebulę białą, kotleta wołowego, plaster Lazura Błękitnego, plaster Goudy, odrobinę pasty Sambal Oelec, plasterek upieczonej szynki długodojrzewającej np. parmeńskiej i ulubioną musztardkę.
Komentarze