chłodnik z pieczonych brzoskwiń z jogurtem nadbużańskim
5 porcje
240 min
Łatwe
Chłodnik z pieczonych brzoskwiń z jogurtem nadbużańskim
Składniki
2,5 kg brzoswkinie
1 l jogurt nadbużański
1 garść mięta
10 łyżka miód/ cukier trzcinowy/ syrop z agawy
2 łyżka cytryna
1 szt. chałka drożdżowa/ bułka maślana
2 łyżka ocet winny czerwony
chłodnik z pieczonych brzoskwiń z jogurtem nadbużańskim
chłodnik z pieczonych brzoskwiń z jogurtem nadbużańskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukier lub miód, Piec przez około 30-40 min w 200 stopniach. Do upieczonych brzoskwiń, wcisnąć dwie łyżki cytryny, dodać dwie łyżki octu winnego, oraz miętę. Wszystko zblendować na mus i schłodzić w lodówce. Serwować w słoiczkach, układając na przemian jogurt z musem brzoskwiniowym. Doskonale komponuje się ze słodką bułką drożdżową.
Komentarze