Ciasto czekoladowo-kasztanowe
![Ciasto czekoladowo-kasztanowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7805/conversions/ciasto-czekoladowo-kasztanowe-4987-single.webp)
10 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Ciasto czekoladowo-kasztanowe
Ciasto czekoladowo-kasztanowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9897/conversions/SzvHkTkZC6RKGV-thumb.webp)
Z pomocą robota kuchennego zmiksuj białka na pianę na wysokich obrotach, a następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.
Pianę z białek przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.
W misie robota kuchennego wymieszaj dokładnie krem kasztanowy, śmietanę i masło.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9898/conversions/V4CW5nrXSXYo8u-thumb.webp)
Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 2–3 płaskie łyżki mąki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
Do gotowej masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj całość bardzo powoli przy pomocy szpatuły. Dzięki temu gotowe ciasto będzie miało bardzo delikatną konsystencję przypominającą mus.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9899/conversions/meMTSpn3410Yz8-thumb.webp)
Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez 50 minut.
Po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami na minimum 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i odczekaj kolejne 30-40 minut do czasu aż nieco stężeje, dzięki temu dużo łatwiej będzie je pokroić i podać.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9900/conversions/gPJMNB2Wz7zgbk-thumb.webp)
Gotowe ciasto czekoladowo-kasztanowe możesz podać z dodatkiem ulubionych bakalii, np. pokruszonych pistacji, z dodatkiem polewy czekoladowej.
Świetnie sprawdzi się również dodatek lodów waniliowych.
Komentarze