Ciasto czekoladowo-kasztanowe
10 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Ciasto czekoladowo-kasztanowe
Ciasto czekoladowo-kasztanowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z pomocą robota kuchennego zmiksuj białka na pianę na wysokich obrotach, a następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.
Pianę z białek przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.
W misie robota kuchennego wymieszaj dokładnie krem kasztanowy, śmietanę i masło.
Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 2–3 płaskie łyżki mąki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.
Do gotowej masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj całość bardzo powoli przy pomocy szpatuły. Dzięki temu gotowe ciasto będzie miało bardzo delikatną konsystencję przypominającą mus.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez 50 minut.
Po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami na minimum 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i odczekaj kolejne 30-40 minut do czasu aż nieco stężeje, dzięki temu dużo łatwiej będzie je pokroić i podać.
Gotowe ciasto czekoladowo-kasztanowe możesz podać z dodatkiem ulubionych bakalii, np. pokruszonych pistacji, z dodatkiem polewy czekoladowej.
Świetnie sprawdzi się również dodatek lodów waniliowych.
Komentarze