Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto czekoladowo-kasztanowe

Opis wykonania

Jesienne ciasto czekoladowo-kasztanowe osłodzi nawet najbardziej pochmurny dzień. Delikatna, kasztanowa nuta sprawia, że deser smakuje naprawdę wyjątkowo.

Ciasto czekoladowo-kasztanowe - krok 1

Z pomocą robota kuchennego zmiksuj białka na pianę na wysokich obrotach, a następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.

Pianę z białek przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.

W misie robota kuchennego wymieszaj dokładnie krem kasztanowy, śmietanę i masło.

Ciasto czekoladowo-kasztanowe - krok 2

Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 2–3 płaskie łyżki mąki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. 

Do gotowej masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj całość bardzo powoli przy pomocy szpatuły. Dzięki temu gotowe ciasto będzie miało bardzo delikatną konsystencję przypominającą mus. 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe - krok 3

Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez 50 minut. 

Po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami na minimum 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i odczekaj kolejne 30-40 minut do czasu aż nieco stężeje, dzięki temu dużo łatwiej będzie je pokroić i podać. 

Ciasto czekoladowo-kasztanowe - krok 4

Gotowe ciasto czekoladowo-kasztanowe możesz podać z dodatkiem ulubionych bakalii, np. pokruszonych pistacji, z dodatkiem polewy czekoladowej. 

Świetnie sprawdzi się również dodatek lodów waniliowych.

Bosch do kuchni