Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jesienne ciasto czekoladowo-kasztanowe osłodzi nawet najbardziej pochmurny dzień. Delikatna, kasztanowa nuta sprawia, że deser smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki

450 g słodkiego purée z kasztanów
350 g gorzkiej czekolady 64%
125 ml śmietanki kremówki
50 g miękkiego masła
5 białek jaj
50 g drobnego cukru do wypieków
2-3 łyżki mąki
bakalie, orzechy lub pistacje do dekoracji

Opis wykonania

Z pomocą robota kuchennego zmiksuj białka na pianę na wysokich obrotach, a następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Miksuj do czasu uzyskania sztywnej i błyszczącej piany.

Pianę z białek przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.

W misie robota kuchennego wymieszaj dokładnie krem kasztanowy, śmietanę i masło.

Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dalej miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 2–3 płaskie łyżki mąki, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste. 

Do gotowej masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj całość bardzo powoli przy pomocy szpatuły. Dzięki temu gotowe ciasto będzie miało bardzo delikatną konsystencję przypominającą mus. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez 50 minut. 

Po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami na minimum 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika i odczekaj kolejne 30-40 minut do czasu aż nieco stężeje, dzięki temu dużo łatwiej będzie je pokroić i podać. 

Gotowe ciasto czekoladowo-kasztanowe możesz podać z dodatkiem ulubionych bakalii, np. pokruszonych pistacji, z dodatkiem polewy czekoladowej. 

Świetnie sprawdzi się również dodatek lodów waniliowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych