Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy ketchup z pomidorów malinowych bez cukru

Domowy ketchup z pomidorów malinowych bez cukru

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Zdrowa wersja popularnego sosu, bez dodatku cukru i konserwantów.

Ogromny wybór pomidorów, jakie serwuje nam lato warto wykorzystać podczas przygotowywania przetworów na jesień i zimę. Zamiast wybierać ketchup ze sklepu, naszpikowany cukrem, konserwantami, emulgatorami i koncentratami, polecamy przygotowanie własnego, zdrowego sosu.



Opis przygotowania:



  1. W rondlu rozgrzej masło. Pomidory, cebulę i czosnek posiekaj (pomidory pozbaw zielonych części).

  2. Składniki wrzuć do naczynia, dodaj przyprawy, słodzik, zalej octem i gotuj do miękkości około 30 minut.

  3. Zawartość naczynia przecedź i przetrzyj przez sito.

  4. Przetarty sos gotuj kolejne 45-60 minut na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się konsystencji sklepowego ketchupu.

  5. Sos przelej do małych słoiczków i szczelnie zakręć, następnie odstaw do góry dnem do wystudzenia.

TIP DIETETYCZNY



  • Do przygotowania domowego ketchupu warto wykorzystać także inne odmiany pomidorów. Malinowe nadają słodkawy smak, ale wymagają dłuższego gotowania ze względu na większą zawartość wody. Natomiast odmiana lima będzie lepsza, gdy chcemy zaoszczędzić trochę czasu przy gotowaniu – ta bowiem charakteryzuje się bardziej zwartym miąższem.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?