Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ketchup z pomidorów malinowych bez cukru

Ketchup z pomidorów malinowych bez cukru
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowa wersja popularnego sosu, bez dodatku cukru i konserwantów. Dzięki niemu możesz także przyrządzić w domu zdrowy fast food i polać go tym pysznym sosem.

Składniki

1,5 kg pomidorów
2 cebule
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
5 łyżek erytrolu lub ksylitolu
Szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, chili, cynamonu, kolendry, ziela angielskiego

Opis wykonania

Ogromny wybór pomidorów, jakie serwuje nam lato warto wykorzystać podczas przygotowywania przetworów na jesień i zimę. Zamiast wybierać ketchup ze sklepu, naszpikowany cukrem, konserwantami, emulgatorami i koncentratami, polecamy przygotowanie własnego, zdrowego sosu.

Opis przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej masło. Pomidory, cebulę i czosnek posiekaj (pomidory pozbaw zielonych części).
  2. Składniki wrzuć do naczynia, dodaj przyprawy, słodzik, zalej octem i gotuj do miękkości około 30 minut.
  3. Zawartość naczynia przecedź i przetrzyj przez sito.
  4. Przetarty sos gotuj kolejne 45-60 minut na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się konsystencji sklepowego ketchupu.
  5. Sos przelej do małych słoiczków i szczelnie zakręć, następnie odstaw do góry dnem do wystudzenia.

TIP DIETETYCZNY

  • Do przygotowania domowego ketchupu warto wykorzystać także inne odmiany pomidorów. Malinowe nadają słodkawy smak, ale wymagają dłuższego gotowania ze względu na większą zawartość wody. Natomiast odmiana lima będzie lepsza, gdy chcemy zaoszczędzić trochę czasu przy gotowaniu – ta bowiem charakteryzuje się bardziej zwartym miąższem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MBrozek
Kolor może nie jest idealny, ale smak już tak
fiziowaaa
Super, już chyba nie wrócę do zwykłego keczupu
Lalaxo
Zawekowany czeka grzecznie na swoją kolej do zjedzenia ;]