Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dorsz smażony z boczkiem oraz serem kozim podawany z sosem beszamelowym oraz gotowanymi brokułami

Dorsz smażony z boczkiem oraz serem kozim podawany z sosem beszamelowym oraz gotowanymi brokułami
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz w połączeniu z boczkiem oraz sosem beszamelowym smakuje niesamowicie !

Składniki

120 g dorsz
100 g kuskus
20 ml koncentrat buraczany
20 g cebula czerwona
15 g świeży koperek
2 łyżka masło
2 łyżka mąka
150 ml mleko
1 g gałka muszkatołowa
- szczypta sól
- szczypta pieprz
15 g ser kozi
20 g migdały
1 łyżka sok z świeżej cytryny
100 g boczek gotowany
olej do smażenia
100 g brokuły
- łyżka bułka tarta

Opis wykonania

Kuskus buraczany: do miseczki sypiemy kuskus następnie zalewamy go w 80 ml wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz koncentrat buraczany. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 min, aż napęcznieje. Nastawiamy patelnię z odrobiną oleju, dodajemy czerwoną cebulę, podsmażamy. Następnie łączymy ją z wcześniej przygotowanym kuskusem (też na patelni), dodajemy 50 g masła, wszystko mieszamy.

Brokuły: do osolonej gotującej się wody dodajemy brokuły, gotujemy do momentu aż będą miękkie. (ok. 5 min).

Dorsz z boczkiem: Z dorsza usuwamy ości oraz skórę, przyprawiamy z obu stron pieprzem. Następnie dzielimy go na 3 mniejsze porcje. Na pergaminie układamy 3 plastry boczku tak, żeby nachodziły na siebie. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Postępujemy w ten sposób z pozostałymi dwoma kawałkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza. Pod koniec smażenia układamy plasterki sera koziego, do momentu aż się przypieką, wtedy zdejmujemy naszego dorsza z patelni. Dzielimy go na mniejsze kawałki.

Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, sok z cytryny i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy koperek.

Migdały: na suchej patelni prażymy migdały do momentu, aż się zarumienią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych