Dorsz smażony z boczkiem oraz serem kozim podawany z sosem beszamelowym oraz gotowanymi brokułami
1 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Dorsz smażony z boczkiem oraz serem kozim podawany z sosem beszamelowym oraz gotowanymi brokułami
Dorsz smażony z boczkiem oraz serem kozim podawany z sosem beszamelowym oraz gotowanymi brokułami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kuskus buraczany: do miseczki sypiemy kuskus następnie zalewamy go w 80 ml wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz koncentrat buraczany. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 min, aż napęcznieje. Nastawiamy patelnię z odrobiną oleju, dodajemy czerwoną cebulę, podsmażamy. Następnie łączymy ją z wcześniej przygotowanym kuskusem (też na patelni), dodajemy 50 g masła, wszystko mieszamy.
Brokuły: do osolonej gotującej się wody dodajemy brokuły, gotujemy do momentu aż będą miękkie. (ok. 5 min).
Dorsz z boczkiem: Z dorsza usuwamy ości oraz skórę, przyprawiamy z obu stron pieprzem. Następnie dzielimy go na 3 mniejsze porcje. Na pergaminie układamy 3 plastry boczku tak, żeby nachodziły na siebie. Na boczku układamy rybę i zawijamy. Postępujemy w ten sposób z pozostałymi dwoma kawałkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim dorsza. Pod koniec smażenia układamy plasterki sera koziego, do momentu aż się przypieką, wtedy zdejmujemy naszego dorsza z patelni. Dzielimy go na mniejsze kawałki.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, sok z cytryny i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy koperek.
Migdały: na suchej patelni prażymy migdały do momentu, aż się zarumienią.
Komentarze