Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

900 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie, czyli nie taki diabeł straszny. Każdy może upiec chleb na zakwasie. To bardzo łatwe.

Składniki

2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
150 ml wody
150 g mąki żytniej typu 750
380 g mąki żytniej typu 750
1,5 łyżeczki soli
220 ml wody

Opis wykonania

Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce wymieszaj składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykryj i odstaw. Następnego dnia wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką.

Następnie przełóż je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.

Gdy chleb podwoi swoją objętość wstaw go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 200 stopni. Piecz przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb ostudż na kratce i pokrój 5-6 godzin po upieczeniu.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych