Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie

Opis wykonania

Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie, czyli nie taki diabeł straszny. Każdy może upiec chleb na zakwasie. To bardzo łatwe.

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie - krok 1

Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce wymieszaj składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykryj i odstaw. Następnego dnia wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką.

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie - krok 2

Następnie przełóż je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie - krok 3

Gdy chleb podwoi swoją objętość wstaw go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 200 stopni. Piecz przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb ostudż na kratce i pokrój 5-6 godzin po upieczeniu.