Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
![Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie](https://akademiasmaku.pl/storage/3056/conversions/najlatwiejszy-chleb-zytni-na-zakwasie-29-single.webp)
4 porcje
900 min
Średnie
Składniki
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9227/conversions/2wJdWtiVoBafhE-thumb.webp)
Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce wymieszaj składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykryj i odstaw. Następnego dnia wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9228/conversions/KVnyqWFqOMyqqH-thumb.webp)
Następnie przełóż je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9229/conversions/r0l7DT42UVdgFw-thumb.webp)
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstaw go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 200 stopni. Piecz przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb ostudż na kratce i pokrój 5-6 godzin po upieczeniu.
Komentarze