


Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie, czyli nie taki diabeł straszny. Każdy może upiec chleb na zakwasie. To bardzo łatwe.
Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce wymieszaj składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykryj i odstaw. Następnego dnia wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką.
Następnie przełóż je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstaw go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 200 stopni. Piecz przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb ostudż na kratce i pokrój 5-6 godzin po upieczeniu.