Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie

Opis wykonania

Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie, czyli nie taki diabeł straszny, każdy może upiec chleb na zakwasie. To bardzo łatwe.

Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc. Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy 5-6 godzin po upieczeniu.