Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie

4 porcje
900 min
Średnie
Składniki
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce wymieszaj składniki zaczynu (3 pierwsze składniki), przykryj i odstaw. Następnego dnia wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką.

Następnie przełóż je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.

Gdy chleb podwoi swoją objętość wstaw go do zimnego piekarnika, a temperaturę ustaw na 200 stopni. Piecz przez 60 minut, a po pierwszych 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Upieczony chleb ostudż na kratce i pokrój 5-6 godzin po upieczeniu.
Komentarze