em.Bolognese
2 porcje
45 min
Łatwe
Mój sposób na 'nieklasyczne bolognese'
Składniki
500 g mięso mielone wołowe
4 szt. pomidory
1 szt. marchewka
3 szt. czosnek (ząbki)
2 łyżeczka olej kokosowy
1 szczypta Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
em.Bolognese
em.Bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Łyżkę oleju kokosowego rozgrzać w rondelku i podsmażyć na niej obrane ząbki czosnku. Kiedy zbrązowieją z każdej strony dodać startą na dużych oczkach marchewkę i zamieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem oraz pomidorami suszonymi. Poddusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory (lub passatę). Całość gotować przez około 20 minut i zmiksować blenderem, sos powinien być płynny więc jeżeli za dużo go odparuje dolewać wody. Po tym czasie doprawić bazylią, zmniejszyć grzanie do minimum i gotować jeszcze do 10 minut.
2. Mięso mielone obsmażyć osobno na patelni na drugiej łyżce oleju kokosowego. Doprawić pod koniec smażenia (solą i pieprzem). Odparować soki, które puściło i dodać gotowy sos pomidorowy. Wymieszać całość i podgrzewać razem przez 3 minuty.
Komentarze