Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

400 g - nachosów
300 g - sera żółtego (tarty)
1,5 szt. - czerwonej cebuli
3 szt. - limonki
1 szczypta - cukru
350 g - pomidorków koktajlowych
20 g - świeżej kolendry
400 g - fasolki kidney z puszki
1/4 łyżeczki - wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki - kminu rzymskiego (nasiona)
1 łyżeczka - sosu sriracha
1 szt. - awokado
150 g - kwaśnej śmietany
- sól morska w płatkach
- sól

Opis wykonania

Cienko pokrój większość czerwonej cebuli. Wyciśnij sok ze wszystkich limonek. Cebulę przełóż do miski i zalej 2/3 soku z limonki. Przypraw solą i szczyptą cukru. Marynuj do uzyskania „różowej cebuli”.

Aby przygotować salsę, grubo posiekaj pomidory i umieść je na sicie ustawionym nad miską. Potrząśnij sitem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci z pomidorów, odcedź płyn i dodaj pomidory do miski. Pozostałą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj połowę kolendry i dodaj do pomidorów wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pozostały sok z limonki.

Aby przygotować pikantną fasolę, odcedź ją i dopraw solą, wędzoną papryką w proszku, kminkiem i ostrym sosem. Z grubsza rozgnieć widelcem, tworząc miks całej i rozgniecionej fasoli.

Rozłóż połowę nachosów na dużej blasze do pieczenia. Posyp połową sera i połową fasoli. Przykryj pozostałymi nachosami, pozostałym serem i fasolą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć w niektórych miejscach.

Podczas gdy nachosy są w piekarniku, przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Pokrój awokado na plasterki, a następnie wypchnij je lub delikatnie wyjmij łyżką. Wyciśnij pozostałą limonkę na wierzch, aby zapobiec brązowieniu i dopraw odrobiną soli morskiej.

Po wyjęciu nachosów z piekarnika ostudź je przez około 1 minutę. Dodaj salsę, plasterki awokado i różową cebulę, a następnie kleksy przyprawionej (lub zwykłej) kwaśnej śmietany. Możesz dodać je wszystkie lub zachować niektóre w miseczkach jako dodatki. Udekoruj pozostałą kolendrą, podawaj z pozostałą limonką i skrop ostrym sosem, jeśli chcesz. Podawaj od razu lub jako część bufetu!

Accessories: miska (mała), wyciskarka do owoców cytrusowych, nóż, deska do krojenia, widelec, blacha do pieczenia

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy