Fantazyjne nachosy z nadzieniem
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Fantazyjne nachosy z nadzieniem
Fantazyjne nachosy z nadzieniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cienko pokrój większość czerwonej cebuli. Wyciśnij sok ze wszystkich limonek. Cebulę przełóż do miski i zalej 2/3 soku z limonki. Przypraw solą i szczyptą cukru. Marynuj do uzyskania „różowej cebuli”.
Aby przygotować salsę, grubo posiekaj pomidory i umieść je na sicie ustawionym nad miską. Potrząśnij sitem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci z pomidorów, odcedź płyn i dodaj pomidory do miski. Pozostałą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj połowę kolendry i dodaj do pomidorów wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pozostały sok z limonki.
Aby przygotować pikantną fasolę, odcedź ją i dopraw solą, wędzoną papryką w proszku, kminkiem i ostrym sosem. Z grubsza rozgnieć widelcem, tworząc miks całej i rozgniecionej fasoli.
Rozłóż połowę nachosów na dużej blasze do pieczenia. Posyp połową sera i połową fasoli. Przykryj pozostałymi nachosami, pozostałym serem i fasolą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć w niektórych miejscach.
Podczas gdy nachosy są w piekarniku, przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Pokrój awokado na plasterki, a następnie wypchnij je lub delikatnie wyjmij łyżką. Wyciśnij pozostałą limonkę na wierzch, aby zapobiec brązowieniu i dopraw odrobiną soli morskiej.
Po wyjęciu nachosów z piekarnika ostudź je przez około 1 minutę. Dodaj salsę, plasterki awokado i różową cebulę, a następnie kleksy przyprawionej (lub zwykłej) kwaśnej śmietany. Możesz dodać je wszystkie lub zachować niektóre w miseczkach jako dodatki. Udekoruj pozostałą kolendrą, podawaj z pozostałą limonką i skrop ostrym sosem, jeśli chcesz. Podawaj od razu lub jako część bufetu!
Accessories: miska (mała), wyciskarka do owoców cytrusowych, nóż, deska do krojenia, widelec, blacha do pieczenia
Komentarze