Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

400 g - nachosów
300 g - sera żółtego (tarty)
1,5 szt. - czerwonej cebuli
3 szt. - limonki
1 szczypta - cukru
350 g - pomidorków koktajlowych
20 g - świeżej kolendry
400 g - fasolki kidney z puszki
1/4 łyżeczki - wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki - kminu rzymskiego (nasiona)
1 łyżeczka - sosu sriracha
1 szt. - awokado
150 g - kwaśnej śmietany
- sól morska w płatkach
- sól

Opis wykonania

Cienko pokrój większość czerwonej cebuli. Wyciśnij sok ze wszystkich limonek. Cebulę przełóż do miski i zalej 2/3 soku z limonki. Przypraw solą i szczyptą cukru. Marynuj do uzyskania „różowej cebuli”.

Aby przygotować salsę, grubo posiekaj pomidory i umieść je na sicie ustawionym nad miską. Potrząśnij sitem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci z pomidorów, odcedź płyn i dodaj pomidory do miski. Pozostałą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj połowę kolendry i dodaj do pomidorów wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pozostały sok z limonki.

Aby przygotować pikantną fasolę, odcedź ją i dopraw solą, wędzoną papryką w proszku, kminkiem i ostrym sosem. Z grubsza rozgnieć widelcem, tworząc miks całej i rozgniecionej fasoli.

Rozłóż połowę nachosów na dużej blasze do pieczenia. Posyp połową sera i połową fasoli. Przykryj pozostałymi nachosami, pozostałym serem i fasolą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć w niektórych miejscach.

Podczas gdy nachosy są w piekarniku, przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Pokrój awokado na plasterki, a następnie wypchnij je lub delikatnie wyjmij łyżką. Wyciśnij pozostałą limonkę na wierzch, aby zapobiec brązowieniu i dopraw odrobiną soli morskiej.

Po wyjęciu nachosów z piekarnika ostudź je przez około 1 minutę. Dodaj salsę, plasterki awokado i różową cebulę, a następnie kleksy przyprawionej (lub zwykłej) kwaśnej śmietany. Możesz dodać je wszystkie lub zachować niektóre w miseczkach jako dodatki. Udekoruj pozostałą kolendrą, podawaj z pozostałą limonką i skrop ostrym sosem, jeśli chcesz. Podawaj od razu lub jako część bufetu!

Accessories: miska (mała), wyciskarka do owoców cytrusowych, nóż, deska do krojenia, widelec, blacha do pieczenia

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy