Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim

Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, limonka, kumin, kolendra, eksplozja tajskich dóbr w towarzystwie naszej wspaniałej kaszy gryczanej.

Składniki

250 ml Kasza gryczana
1 szklanka Mleko kokosowe
100 g Boczek
3 szt. Grzyby Mun
1 szt. Cebula czerwona
1 szt. Pomidor
0,5 szt. Papryka zielona
1 szt. Limonka
70 g Imbir
2 szt. Trawa cytrynowa
1 szt. Oberżyna
Przyprawy: sól, kumin, zmielona kolendra
Dekoracja: świeża kolendra, parmezan
Do smażenia i pieczenia: olej kokosowy + oliwa z oliwek

Opis wykonania

Przygotowanie dania zaczynamy o rozgrzania piekarnika do 180C. W nim będzie opalać się nasza oberżyna. Gotujemy jeden woreczek kaszy gryczanej. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dorzucamy do niego kaszę i wymoczone wcześniej grzyby mung (pokrojone na małe kawałki). Doprawiamy solą i kuminem. Czy tak jak ja zachwyciliście się połączeniem kaszy gryczanej i kuminu? No to skalpel w dłoń, czas na oberżynę! Kroimy ją na pół. Wnętrze oberżyny nacinamy w kratkę. Nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Czas opalania 30 min. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy kolejno pokrojone w kostkę: cebulę, imbir (połowę naszej porcji) i pomidora. Smażymy długo, aż pomidorek nam się prawie rozpuści. Wlewamy mleko kokosowe. Następnie przyprawiamy. Dorzucamy pozostałą część imbiru, posiekaną trawę cytrynową, świeżo zmieloną kolendrę i kumin, sól do smaku. Limonkę kroję na pół i wrzucam do garnka. Dodaję paprykę. Na koniec wyciskamy sok z limonki. Wnętrze oberżyny wyjmujemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do kaszy. Do kaszy wlewamy również nasz sos kokosowy. W wydrążone połówki wkładamy kokosową kaszę i opalamy 30 min. Ozdabiamy parmezanem i świeżą kolendrą. BUEN APETIT !
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych