Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim
4 porcje
Średnie
Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, limonka, kumin, kolendra, eksplozja tajskich dóbr w towarzystwie naszej wspaniałej kaszy gryczanej.
Składniki
250 ml Kasza gryczana
1 szklanka Mleko kokosowe
100 g Boczek
3 szt. Grzyby Mun
1 szt. Cebula czerwona
1 szt. Pomidor
0,5 szt. Papryka zielona
1 szt. Limonka
70 g Imbir
2 szt. Trawa cytrynowa
1 szt. Oberżyna
Przyprawy: sól, kumin, zmielona kolendra
Dekoracja: świeża kolendra, parmezan
Do smażenia i pieczenia: olej kokosowy + oliwa z oliwek
Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim
Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie dania zaczynamy o rozgrzania piekarnika do 180C. W nim będzie opalać się nasza oberżyna.
Gotujemy jeden woreczek kaszy gryczanej.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dorzucamy do niego kaszę i wymoczone wcześniej grzyby mung (pokrojone na małe kawałki). Doprawiamy solą i kuminem. Czy tak jak ja zachwyciliście się połączeniem kaszy gryczanej i kuminu?
No to skalpel w dłoń, czas na oberżynę! Kroimy ją na pół. Wnętrze oberżyny nacinamy w kratkę. Nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Czas opalania 30 min.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy kolejno pokrojone w kostkę: cebulę, imbir (połowę naszej porcji) i pomidora. Smażymy długo, aż pomidorek nam się prawie rozpuści.
Wlewamy mleko kokosowe. Następnie przyprawiamy. Dorzucamy pozostałą część imbiru, posiekaną trawę cytrynową, świeżo zmieloną kolendrę i kumin, sól do smaku. Limonkę kroję na pół i wrzucam do garnka. Dodaję paprykę. Na koniec wyciskamy sok z limonki.
Wnętrze oberżyny wyjmujemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do kaszy. Do kaszy wlewamy również nasz sos kokosowy.
W wydrążone połówki wkładamy kokosową kaszę i opalamy 30 min. Ozdabiamy parmezanem i świeżą kolendrą.
BUEN APETIT !
Komentarze