Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowana kaszą gryczaną oberżyna w stylu tajskim

Opis wykonania

Mleko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, limonka, kumin, kolendra, eksplozja tajskich dóbr w towarzystwie naszej wspaniałej kaszy gryczanej.

Przygotowanie dania zaczynamy o rozgrzania piekarnika do 180C. W nim będzie opalać się nasza oberżyna.
Gotujemy jeden woreczek kaszy gryczanej.
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dorzucamy do niego kaszę i wymoczone wcześniej grzyby mung (pokrojone na małe kawałki). Doprawiamy solą i kuminem. Czy tak jak ja zachwyciliście się połączeniem kaszy gryczanej i kuminu?
No to skalpel w dłoń, czas na oberżynę! Kroimy ją na pół. Wnętrze oberżyny nacinamy w kratkę. Nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Czas opalania 30 min.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy kolejno pokrojone w kostkę: cebulę, imbir (połowę naszej porcji) i pomidora. Smażymy długo, aż pomidorek nam się prawie rozpuści.
Wlewamy mleko kokosowe. Następnie przyprawiamy. Dorzucamy pozostałą część imbiru, posiekaną trawę cytrynową, świeżo zmieloną kolendrę i kumin, sól do smaku. Limonkę kroję na pół i wrzucam do garnka. Dodaję paprykę. Na koniec wyciskamy sok z limonki.
Wnętrze oberżyny wyjmujemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do kaszy. Do kaszy wlewamy również nasz sos kokosowy.
W wydrążone połówki wkładamy kokosową kaszę i opalamy 30 min. Ozdabiamy parmezanem i świeżą kolendrą.

BUEN APETIT !