Frytki z selera
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Frytki z selera to zdrowszy odpowiednik klasycznych frytek. Są równie chrupiące i smaczne. Zobacz, jak je przygotować!
Składniki
1 szt. - selera korzeniowego
2 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - soli
0,5 łyżeczki - słodkiej papryki
0,5 łyżeczki - suszonego tymianku
- pieprz czarny do smaku
opcjonalnie: 0,5 łyżeczki - chili
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
143 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
5.7 g
Błonnik
8.4 g
Białko
2.9 g
Sól
1.8 g
Frytki z selera
Frytki z selera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Selera obierz ze skóry, pokrój w plastry i następnie w cienkie paski (frytki).
Do większej miski przełóż pokrojonego selera, dodaj oliwę, przyprawy, sól oraz pieprz. Wszystkie produkty dobrze wymieszaj.
Całość przełóż na wyłożoną papierem blachę i rozłóż frytki równomiernie. Piecz z użyciem funkcji 4D piekarnika w 180 stopniach przez około 30–40 minut.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Podawaj tuż po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze