Gryczane ciasto MUSnięte wiosną.
9 porcje
27 min
Łatwe
Błyskawiczne fit ciasto na gryczanym spodzie z trzema wartstwami pysznych musów.
Składniki
1,5 szklanka Płatki gryczane
1 szt. Duże kurze jajo z wolnego wybiegu
8 łyżka Syrop z agawy
5 łyżka Olej kokosowy
1 szklanka Orzechy arachidowe
1,5 szklanka Daktyle suszone
1 szt. Banan dojrzały
2 szt. 2 tabliczki surowej czekolady gorzkiej
1,5 szklanka Migdały
1,5 szklanka Orzechy nerkowca
2 łyżka Białko waniliowe
1 szczypta Naturalny aromat waniliowy
1 szt. Dojrzałe awokado
1 szt. Limonka
1,5 szklanka Borówki amerykańskie
1 szczypta Sól himalajska
Gryczane ciasto MUSnięte wiosną.
Gryczane ciasto MUSnięte wiosną.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto na standardową okragłą formę.
1). Spód. Płatki gryczane (jeśli lubicie bardziej miękki spód, namoczcie krótko płatki we wrzątku do otrzymania pożądanej konsystencji / ja lubię jak "chrupie" więc w ogóle nie namaczam płatków) mieszamy z jajkiem, solą, 2 łyżkami płynnego oleju kokosowego oraz z trzema łyżkami syropu z agawy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180C przez 15 min.
2). Masy.
Nr 1. Orzechy arachidowe prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Blendujemy razem orzechy arachidowe, daktyle (namoczone we wrzątku przez 15 min, jeśli były suche/ odczedzone), banana i dwie tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.
Nr. 2. Migdały i nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 1h (jeśli mamy migdały w skórce obieramy je z niej). Orzechy odczedzamy i blendujemy z 6 łyżkami syropu z agawy, 3 łyżkami płynnego oleju kokosowego, białkiem waniliowym, aromatem waniliowym i 3/4 szklanki wody.
Nr 3. Awokado blendujemy z sokiem z pół limonki.
Na spód nakładamy kolejno mus nr 1, 2 , 3. Dekorujemy borówkami i startą skórką z limonki.
voilà!
Komentarze