Imperium smaku z ziarnami komosy ryżowej i ryżu, jadalnymi kwiatami, kremem z dyni oraz musem z arbuza
4 porcje
Średnie
Danie typu degustacyjnego: mieszanka trzech ziaren (białe, czerwone i czarne) komosy ryżowej zmieszanej z ryżem, krem z dyni oraz mus arbuza.
Składniki
0,5 kg Dynia (świeża lub mrożona)
2 łyżka oliwa
1 szt. cebula szalotka
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżeczka świeży imbir (starty)
1 łyżeczka skórka z limonki (starta)
2 łyżeczka sok z cytryny lub limonki
1 szczypta przyprawy (do smaku):sól, biały pieprz, kurkuma, kumin
0,5 szczypta cynamon
1 szczypta bazylia (do przybrania)
10 szt. jadalne kwiaty
1 szklanka Ryż
1 szklanka Komosa ryżowa (ziarna białe, czerwone i czarne)
0,25 szt. Arbuz
Imperium smaku z ziarnami komosy ryżowej i ryżu, jadalnymi kwiatami, kremem z dyni oraz musem z arbuza
Imperium smaku z ziarnami komosy ryżowej i ryżu, jadalnymi kwiatami, kremem z dyni oraz musem z arbuza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krem z dyni: Podsmażyć na oliwie pokrojoną szalotkę oraz ząbek czosnku. Dodać dynię (obraną ze skóry, pokrojoną w kostki), Smażyć do miękkości. Po wystudzeniu zblendować. Dodać pozostałe składniki. Udekorować bazylią i jadalnymi kwiatami.
Ryż i ziarna komosy ryżowej (białe, czerwone, czarne) ugotować. Podawać udekorowane jadalnymi kwiatami.
Mus z arbuza: Arbuza obrać ze skórki i pokroić na kostkę. Zblendować. Podawać z kostkami lodu, w których są zamrożone jadalne kwiatki.
Komentarze