Jabłka pieczone z bakaliami
4 porcje
50 min
Łatwe
Proste a zarazem smaczne połączenie jabłka i bakali na ciepło.
Składniki
4 szt. jabłka
2 łyżka orzechy włoskie
2 łyżka orzechy laskowe
2 łyżka rodzynki
2 łyżka śliwki suszone
2 łyżka suszona żurawina
2 łyżka miód
Jabłka pieczone z bakaliami
Jabłka pieczone z bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.
Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.
Komentarze