Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Karp smażony na maśle

Opis wykonania

Karp to delikatna ryba, której nie potrzeba wielu przypraw, by dobrze smakowała. Filety z karpia smażone na maśle to tradycyjne danie wigilijne.

1

Filety umyj i w razie potrzeby usuń łuski. Następnie przełóż je do miski razem z pokrojoną na plastry cebulą.

Wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, octem i połową majeranku. Zalej mieszanką filety z karpia.

Całość odstaw do lodówki na godzinę.

2

Wyciągnij karpia z lodówki, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Karpia dopraw solą i pieprzem.

W misce wymieszaj mąkę z majeranek. Obtocz w niej rybę.

3

Rozgrzej na patelni masło klarowane i smaż filety z karpia od strony skóry.

Gdy po około 5 minutach skóra się zrumieni przewróć karpie na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty.