Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Karp to delikatna ryba, której nie potrzeba wielu przypraw, by dobrze smakowała. Filety z karpia smażone na maśle to tradycyjne danie wigilijne.

Składniki

4 filety karpia ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
mąka
1 cebula
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
1,5 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z białego wina

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
575.75 kcal
Tłuszcz
22.63 g
Węglowodany
15.57 g
Błonnik
76.88 g
Białko
1.13 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

Filety umyj i w razie potrzeby usuń łuski. Następnie przełóż je do miski razem z pokrojoną na plastry cebulą.

Wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, octem i połową majeranku. Zalej mieszanką filety z karpia.

Całość odstaw do lodówki na godzinę.

Wyciągnij karpia z lodówki, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Karpia dopraw solą i pieprzem.

W misce wymieszaj mąkę z majeranek. Obtocz w niej rybę.

Porada

Zamiast filetów możesz usmażyć dzwonki karpia. Czas smażenia będzie zależał od wielkości dzwonka.

Bosh Logo
Bosh

Rozgrzej na patelni masło klarowane i smaż filety z karpia od strony skóry.

Gdy po około 5 minutach skóra się zrumieni przewróć karpie na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych