


Karp to delikatna ryba, której nie potrzeba wielu przypraw, by dobrze smakowała. Filety z karpia smażone na maśle to tradycyjne danie wigilijne.
Filety umyj i w razie potrzeby usuń łuski. Następnie przełóż je do miski razem z pokrojoną na plastry cebulą.
Wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, octem i połową majeranku. Zalej mieszanką filety z karpia.
Całość odstaw do lodówki na godzinę.
Wyciągnij karpia z lodówki, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Karpia dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mąkę z majeranek. Obtocz w niej rybę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane i smaż filety z karpia od strony skóry.
Gdy po około 5 minutach skóra się zrumieni przewróć karpie na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty.