Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Karp smażony w maśle na patelni

Opis wykonania

Karp to delikatna ryba, której nie potrzeba wielu przypraw, by dobrze smakowała. Filety z karpia smażone na maśle to tradycyjne danie wigilijne.

  1. Filety umyj i w razie potrzeby usuń łuski. Następnie przełóż je do miski razem z pokrojoną na plastry cebulą.

    Wymieszaj mleko z sokiem z cytryny, octem i połową majeranku. Zalej mieszanką filety z karpia.

    Całość odstaw do lodówki na godzinę.

  2. Wyciągnij karpia z lodówki, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Karpia dopraw solą i pieprzem.

    W misce wymieszaj mąkę z majeranek. Obtocz w niej rybę.

  3. Rozgrzej na patelni masło klarowane i smaż filety z karpia od strony skóry.

    Gdy po około 5 minutach skóra się zrumieni przewróć karpie na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty.