Kompot z czereśni
![Kompot z czereśni](https://akademiasmaku.pl/storage/7789/conversions/kompot-z-czeresni-4966-single.webp)
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Lato to czas sezonowych smakołyków, które kuszą swoim smakiem. Właśnie trwa sezon na czereśnie. Z owoców przygotuj orzeźwiający napój. Kompot z czereśni to już klasyka. Dla wielu z nas to wspomnienie z dawnych lat.
Składniki
700 g czereśni
1,5 l wody
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
4 goździki
Kompot z czereśni
Kompot z czereśni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9836/conversions/vD5qgzPZwCFTsL-thumb.webp)
Wodę zagotuj z cukrem.
Umyte i pozbawione ogonków czereśnie umieść w garnku.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9837/conversions/Mq0mwSbgaAL8xb-thumb.webp)
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, dorzuć goździki.
Gotuj około 5 minut na małej mocy płyty grzewczej, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9838/conversions/yGp4V9GL7FikNG-thumb.webp)
Garnek zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.
Następnie kompot przelej do dzbanka i odstaw do lodówki.
Komentarze