Kotlety ziemniaczane
![Kotlety ziemniaczane](https://akademiasmaku.pl/storage/7774/conversions/kotlety-ziemniaczane-4951-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9773/conversions/sDUfO0Pl99ozJ0-thumb.webp)
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, zmiksuj blenderem na gładkie puree.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9774/conversions/ZuEtBF63IvOfDD-thumb.webp)
Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Podsmażone składniki dodaj do puree z ziemniaków.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9775/conversions/y0x0bfsGMGY57g-thumb.webp)
Dodaj jajko, bułkę tartą, koperek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i uformuj kotlety.
Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią kotlety.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9776/conversions/rW06hdgrfpABBL-thumb.webp)
Smaż z każdej strony przez ok. 4 minuty na złoty kolor.
Podawaj wedle uznania, np. udekorowane koperkiem i keksem kwaśnej śmietany.
Komentarze