Kotlety ziemniaczane
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Podsmażone składniki dodaj do puree z ziemniaków.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Dodaj jajko, bułkę tartą, koperek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i uformuj kotlety.
Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią kotlety.
Smaż z każdej strony przez ok. 4 minuty na złoty kolor.
Podawaj wedle uznania, np. udekorowane koperkiem i keksem kwaśnej śmietany.
Komentarze